18. august 2022

Sensommeren bliver sprængfyldt af ost

Når sommeren går på hæld, dukker madfestivalerne op, og det benytter både Mejeriforeningen og en række mejerier til at bringe ost i fokus.

Grillet ost. Ost i grønne retter. Ost som lækkerbiskener. Mejeriforeningen og en række mejerier er klar til at servere og fortælle om ost i alle afskygninger og sammenhænge i den kommende tid, hvor sæsonen for madfestivaler går i gang.

Ost & ko, Mejeriforeningens kampagne for dansk ostekultur, lægger for torsdag den 18. august kl. 15 til Street Food om Søerne i København. Her byder Ost & ko i samarbejde med restauranten Hija de Sanchez – drevet af Nomas tidligere dessertkok Rosio Sanchez – på gratis krydrede, mexicanske toasts med dansk økoost.

Ud over at få ideer til at bruge økologiske danske oste og mejeriprodukter på nye (mexicanske) måder i madlavningen kan man også stifte bekendtskab med fem økologiske oste:  Arla Unika Havgus, Tårn fra Them Andelsmejeri, Thises grubelagrede Vesterhavsost, Høost fra Naturmælk og økobrie fra Jernved Mejeri.

Indleder kampagne for økoost
Deltagelsen i Street Food om Søerne er startskuddet for Ost & kos nye og treårige fremstød for økologisk ost, siger Lars Witt Jensen, Senior Marketing Manager i Mejeriforeningen:

”Vi vil vise ostenes forskellige nuancer og særpræg samt stimulere danskernes voksende interesse for økologisk ost. Kategorien udgør i dag kun en lille del af ostemarkedet, men fra 2020 til 2021 steg salget af dansk øko-ost med 24 pct. Den store vækst skal Ost & ko støtte med afsæt i den EU-støttede kampagnes tidligere, og ofte udsolgte, aktiviteter."

Mange tilbud på aarhusiansk madmekka
I den første weekend i september rykker Ost & ko til Food Festival i Aarhus, der i sin seneste udgave i 2019 havde 30.000 besøgende. Som dengang vil dette års gæster blive mødt af mange ostetilbud i den nye afdeling Kål & Ko. 'Her møder mejeriprodukterne grøntsager på en klimavenlig tallerken. Bliv inspireret og smag forskellen på hverdagsretter med og uden et pift af mejeriprodukter’, ifølge festivalens Facebook-side.

I Kål & Ko serverer Ost & ko økologisk grillost, fem andre oste og tip om tilbehør og tilberedning af ost fredag den 2. september kl. 16.30-17.30 og kl. 12-13 lørdag den 3. september. Samme dag kl. 10.30-11.30 taler Ost & kos gastronomiske formidler Rasmus Holmgård om ostens evne som ingrediens i det grønne køkken med festivalens grøntchef Trine Krebs.

Den diskussion følges op lørdag kl. 17.30-18.30 med en samtale mellem gastrofysiker Charlotte Vinther Schmidt fra Københavns Universitet og madentreprenør Julia Prokopenko fra Julia’s Food Feels om ’Boost velsmagen i det grønne køkken gennem mejeri’ – inklusive smagsprøver.

I hele åbningstiden serverer Arla Unika, Mammen Mejerierne og Thise Mejeri ost og lægger op til en snak om alt fra modning af ost til bæredygtighed. Desuden er Arla Unika sammen med Pure Dansk den 3. september kl. 15-16 vært for en workshop, der handler om retter med kombinationer af ost og bælgfrugter. Søndag den 4. september kl. 12-13 danner Arla Unika-oste par med vine med Andersen Winery.

Gourmetprisvindere i grønne retter
Hvordan mejeri kan give den grønne gastronomi smag og fylde, sætter foreningen Madfællesskabet fokus på med en inspirationsdag for professionelle køkkener i Kål & Ko fredag den 2. september kl. 9-13. Mejeriprodukterne til workshoppen, der leveres af Mejeriforeningen, bliver vindere af Gourmetprisen 2022, som uddeles den 31. august.

Læs om Food Festival her.