Red resterne og undgå madspild
Knap halvdelen af danskerne ser det at undgå madspild som en vigtig indsats for at sikre en bæredygtig fremtid (Madkulturen 2024). Alligevel koster madspild hver familie over 2.000 kr. årligt (Onethird 2025).
Hver dag ryger tonsvis af god mad i skraldespanden, selvom den sagtens kunne være blevet spist. Ofte er det rester fra aftensmaden, en skål havregrød der ikke blev spist, eller rugbrødsskiverne der blev lidt for tørre. Det er mad, som både har kostet ressourcer at producere og penge at købe – og som faktisk kan forvandles til noget helt nyt og lækkert.
Selvom vi danskere hellere end gerne vil undgå madspild og ser det som en vigtig indsats for at sikre en bæredygtig fremtid, så sker det alligevel, og madspild koster ifølge madspildstænketanken Onethird hver familie over 2.000 kr. årligt.
Hvad vi hver især kan gøre for at bekæmpe madspild er også i fokus ved Danmarks Nationale Madspildsdag mandag 29. september..
Madspild er konkret
Hvad stiller man så op med en håndfuld kogte kartofler, lidt grøntsager fra grøntsagsskuffen eller ris, der blev tilovers fra aftensmaden? Hvis ikke det skal ryge i skraldespanden.
Faktisk en hel del. Det peger Mejeriforeningen på med overliggeren ’Red resterne – tænk mejeri’.
Fokus er på at:
- Sætte fokus på de situationer i hverdagen, hvor vi danskere skaber størst madspild (aftensmad, glemt mad og varer, der er løbet på dato).
- vise løsninger på, hvordan man kan mindske sit madspild i disse situationer uden at gå på kompromis med den gode smag
- skabe bevidsthed om, at der er penge at spare i madbudgettet og ”få brugt det, man har betalt dyrt for”.
Måltidsinspiration
Mejeriforeningen teamer i den kommende tid op med kokke og madinfluenter – blandt andre Dak Wichangoen og Casper Sobczyk.
De vil hver især give inspiration til, hvordan gårsdagens rester kan blive til et nyt spændende måltid ved at tilføje (en rest) ost, yoghurt eller lignende. Er man kunde hos måltidskasse-leverandøren Aarstiderne vil man også møde Mejeriforeningens madspilds-tips de kommende uger.
Hjælp at hente
På mælkerforfremtiden.dk kan man finde opskrifter og inspiration til at mindske sit madspild.
Det er også muligt at bruge den digitale køkkenhjælper, hvor du kan indtaste dine rester og få ideer til, hvilke nye retter de kan blive til. Du får fat i hjælperen her.
Der er også viden om, hvordan man opbevarer sine mejeriprodukter bedst, så man forlænger holdbarheden og konkrete tips til, hvordan man kan bruge sine mejeri-rester.