21. maj 2025

Privatmejerierne bød velkommen til nyt medlem 

Foreningen Danmarks Privatmejerier har fået Barrit Mejeri som nyt medlem. Efter årets generalforsamling var der spændende indlæg fra Morten Jensen, Jernved Mejeri, og N.H. Lindhardt, Aabybro Mejeri.

Foreningen Danmarks Privatmejerier bød velkommen til et nyt medlem, Barrit Mejeri, da foreningen holdt generalforsamling i denne uge. Barrit Mejeri overgik 1. oktober 2024 fra at være andelsmejeri ejet af fem mælkeproducenter til at være privatejet af det hidtidige bestyrerpar Helle og Brian Madsen samt Steen Aalund Olsen. 

Dermed har foreningen 16 aktive medlemmer, 6 firmamedlemmer og 14 passive medlemmer, fortalte formand Jens Beierholm Poulsen ved generalforsamlingen.
 
Mere mælk, mere ost
De privatejede mejerier i Danmark indvejede i 2024 461 mio. kg mælk, svarende til 8,1 pct. (7,8 pct. i 2023) af den samlede indvejning i Danmark. Privatmejerierne producerede 38 mio. kg ost, svarende til 7,4 pct.  (7,2 pct. i 2023) af den danske osteproduktion.
Formanden talte om markedsudviklingen, både i 2024 som helhed og på det seneste, hvor ikke mindst udviklingen for de amerikanske toldsatser følges med interesse.
 
Mejeriforskning har stor betydning
Forskning og uddannelse har stor betydning for mejeribranchen, og formanden understregede, hvor vigtigt det er, at erhvervet selv holder fast i, at der skal igangsættes projekter på mejeriområdet, og ”gør, hvad vi kan for at sikre, at det fortsat er attraktivt for universiteterne at forske på mejeriområdet – også for at sikre, at vi fortsat kan rekruttere til bl.a. mejeriingeniøruddannelsen på KU, men også sikre relevante kandidater fra de andre universiteter.”
”Vi har indtil nu formået at holde fast – bl.a. da der har været et vedholdende engagement fra erhvervets side – både i forhold til uddannelserne og i forhold til at indgå i tætte samarbejder med universiteterne omkring projekterne. Det er en kæmpe styrke – og det tætte samarbejde gør, at vi stadig er relevante for universiteterne,” sagde han.

Konstituering og repræsentation

Der var valg til tre poster i bestyrelsen, og genvalg på alle tre til henholdsvis Jens Beierholm Poulsen, Peter Staunsbæk og Niels Henrik Lindhardt. Foreningen konstituerede sig med Jens Beierholm Poulsen som formand og Martin Aagaard Pedersen som næstformand.

Foreningen Danmarks Privatmejerier er repræsenteret i Mejeriforeningens bestyrelse (Jens Beierholm Poulsen), i Mejeriudvalget (Lars Staunsbæk og Jens Beierholm Poulsen) og i Mejeribrugets Forskningsfond (Peter Staunsbæk) samt en række andre udvalg og fonde: Udstillingsudvalget for IFC (Peter Staunsbæk), Mejerirationaliseringsfonden (Niels Henrik Lindhardt og Per Poulsen), Kvalitetsprogrammet Gården (Peter Staunsbæk, Mette Haugaard og Louise Ring), Energiindkøb (Gisle Nordlund, Kasper Søgaard-Kristensen).

Efter generalforsamlingen var der spændende indlæg med personlige beretninger fra medlemmer af foreningen.

Jernved og Aabybro – to privat-mejerier med energi til fremtiden

Jernved Mejeri i Jernved uden for Esbjerg er etableret i 1909 som et andelsmejeri, men siden 1992 har mejeriet været privatejet, og produktionen har fokuseret på gule oste efter stolte håndværkstraditioner.

Siden sommeren 2023 er det Morten Jensen, som driver mejeriet sammen med sin hustru Maria, og i partnerskab med Lars og Peter Staunsbæk, Mammen Mejerierne.

Morten Jensen fortalte ved generalforsamlingen i Foreningen Danmarks Privatmejerier om sin tid før Jernved Mejeri, som har været med til at forme hans store interesse for fødevarer og passion for madlavning.

Han fortalte om sit første møde med fødevareproduktion – nemlig tiden som skoledreng der gik til hånde hos Slagter Munch i Skagen, og efterfølgende blev tilbudt en læreplads samme sted.

Fra slagter til mejerist

Uddannelsen til slagter blev gjort færdig hos Slagter Christiansen på Fanø, som lige som Slagter Munch i Skagen er kendt landet over for sit håndværk og kvalitet og for sine specialprodukter. Her arbejdede Morten Jensen i otte år, før han i privat sammenhæng traf en bekendt, som efter en tid som mejeristelev på Tistrup Mejeri nu arbejdede på Arlas mejeri i Aylesbury i Storbritannien.

Det tændte noget i Morten Jensen, som i 2014 søgte ind på uddannelsen til mejerist og fik læreplads på Taulov Mejeri.

”Jeg var slet ikke i tvivl om, at det var mejerist, jeg skulle være, og at jeg skulle arbejde med ost,” fortalte Morten Jensen.

Efter tiden på det store oste-mejeri i Taulov blev rammerne mindre, da næste elevplads førte til Tistrup Mejeri, hvor der var indrettet et mikro-mejeri og blev udviklet såvel på råmælksoste som andre specialoste under ledelse af ostemester Gert Bjerre, som gav Morten Jensen muligheder:

”Han kunne se, at jeg ikke kunne få nok at at følge disse oste. Jeg fik lov at gå i mikromejeriet og jeg fik lov at gå der selv – det var en megafed læretid,” sagde Morten Jensen.

”Og da jeg som færdiguddannet fik tilbudt at blive ansat, sagde jeg selvfølgelig ja tak til det, og det var utroligt spændende. Blandt andet arbejdede jeg med oste til Arla Unika.”

Som tiden gik blev Morten Jensen teamleder på Tistrup.

”Jeg prøvede samtidig at nørde så meget som muligt, selvom fokus skiftede med den nye rolle - fra at være i produktionen til at være personaleleder.”

Vejen til Jernved Mejeri

Men hen over sommeren 2023 ringede telefonen flere gange. Det var på en trist baggrund: Jernved Mejeris ejer og leder Ole Jørn Frederiksen var pludselig gået bort efter en arbejdsulykke, og nu var der flere i branchen som så Morten Jensen som den, der kunne drive det lille oste-mejeri videre. 

”Med sådan nogle henvendelser går der mange tanker i hovedet, og først afslog jeg, men så blev jeg også nødt til at mærke efter.”

Da det viser sig, at familien Staunsbæk i Mammen Mejerierne er interesserede i, at mejeriet føres videre med Morten Jensen som ankerperson og medejer, får Morten en snak med sin hustru, Maria.

”Jeg kendte Mammen, som nogle der har lidt de samme værdier og dna som mig, og jeg kan godt lide tanken om det familieejede, og vi får alle en god snak og har god kemi. Dét er vigtigt, at der er kemi, for vi skal kunne se os selv samarbejde om at drive mejeri i hverdagen.”

Aftalen indgås og Morten Jensen siger sit job op på Tistrup Mejeri efter 7 år, og der arbejdes sideløbende på at komme i gang på Jernved, komme anlægget igennem og gøre klar til den første indvejning af 30 tons mælk i en tankbil fra Mammen. 

Det går godt men travlt, og for at få familielivet med to sønner til at hænge sammen, siger Maria sit job som pædagog op og bliver en del af arbejdet på mejeriet.

”Det er den bedste beslutning, vi har truffet for familien. Der er helt nyt mejeri og medarbejdere, du skal lære at kende, der er nye kunder og leverandører, hele lokalbefolkningen i et lille samfund. Og oven i også en ny autorisation hos Fødevarestyrelsen. Dér gik det op for mig, at Jernved ikke har en stor QEHS-afdeling man kan læne sig opad, som hos Arla,” siger Morten Jensen med et smil.

Der er travlt på mejeriet og lange dage.

”Men jeg har ikke følt mig stresset eller umotiveret. Jeg glæder mig hver dag, og jeg synes, det er fantastisk og sjovt, så jeg glæder mig bare til fremtiden.”

Formanden for Foreningen Danmarks Privatmejerier, Jens Beierholm Poulsen, fremhævde i forbindelse med Morten Jensens indlæg, den store betydning i at der unge, der som Morten Jensen, ønsker at træde ind i erhvervet og arbejde som iværksætter på de mindre mejerier. Han roste også Morten Jensen og Jernved Mejeri for, ved seneste BGB Danbo-bedømmelse, at opnå den bedste karakter blandt de deltagende oste, endda inden BGB-certificeringen er i helt i hus.

Aabybro Mejeri - og familien Lindhardts historie

Også N.H. Lindhardt, medejer og direktør for Aabybro Mejeri havde et indlæg efter generalforsamlingen i Foreningen Danmarks Privatmejerier.

Her fortalte han om familien Lindhardts engagement i mejerisektoren gennem generationer. For i modsætning til Morten Jensen er N.H. Lindhardt født ind i mejeribruget. I 1968 beslutter hans forældre, Anker og Ingeborg, sig for at ville være selvstændige og have deres eget mejeri, og Ørum Mejeri var på sigtekornet men blev i stedet købt af Vera og Jens B. Kjær, og derefter faldt valget på Aabybro Mejeri.

”Det var noget faldefærdigt gammelt lort, men var heller ikke særligt dyrt.”

Dengang var der 30 mælkeleverandører, og Anker Lindhardt gik i gang med at udvide, og investerede i tankbiler og endnu et mejeri, Arentsminde. Men at drive mejeri to steder var ikke sagen for familien, så al aktivitet blev samlet i Aabybro og produktionen af ost og flaskemælk blev nedlagt. I stedet blev der fokuseret på produktion af Lurpak smør, hvor skummetmælken blev solgt til Nestlé i Randers og Hjørring.

I 1989 kom blandingsproduktet Kærgården til, og dengang arbejdede den i 1982 færdiguddannede mejerist, N.H. Lindhard, for Mejeriselskabet Danmark i Sønderjylland. Men Kærgården ændrede Aabybro Mejeris afsætning af Lurpak smør i den gale retning. Men i en samtale mellem far og søn – Anker og N.H. Lindhardt - opstod ideen om at supplere smørproduktionen med produktion af is. Og det blev også anledningen til, at N.H. Lindhardt vendte hjem til familiens mejeri i Vendsyssel.

Kreativitet og udvikling

Det blev også startskuddet for en kreativitet og omstillingsparathed over for kunderne, som afsæt for produktudvikling. For eksempel da Hotel d’Angleterre efterspurgte smør til en bestemt lille tallerken, og smør pakket i pølse så dagens lys fra Aabybro Mejeri med hjælp fra den lokale slagter og inspiration fra udformningen af spegepølser. Eller da en restauratør fra Frederikshavn foreslog smør saltet med Læsø sydesalt, og Aabybro satte i produktion. 

”5 år senere kom Arla så også med smør med Læsø-salt,” mindedes N.H. Lindhardt.

En anden udvikling fra Lindhardts hånd er den energitætte is, som mange småtspisende har gavn og glæde af. 

I 1998 overtog Alice og N.H. Lindhardt mejeriet efter sine forældre og i 2018 blev mejeriet et A/S og et kompagniskab mellem N.H. Lindhard og næste generation Niels Jørgen Lindhardt, som er uddannet mejerist fra Asaa Mejeri, samme sted som bedstefar Anker var udlært. 

”Et generationsskifte er spændende, og man skal have respekt for hinanden. Niels Jørgen har startet en salgsorganisation op med sælgere til detail og til ishuse rundt om i landet. Og så har han også den faglige stolthed. Jeg håber der også er en fremtid for os, mindre privatmejerier…. Det skal der være,” lød det fra N.H Lindhardt ved mødet.