08. januar 2024

Pris og sundhed guider danskernes mad-valg


Sundhed og pris betyder mere, når danskerne køber ind, mens klima rykker lidt i baggrunden. Det viser den store, årlige undersøgelse af danskernes kost fra organisationen Madkulturen, hvis direktør holder indlæg ved Mejeribrugets Dag 13. marts 2024.


Klimaet er rykket lidt i baggrunden, når danskerne køber ind og vælger, hvad de vil spise. Til gengæld fylder pris og sundhed mere. Det viser den nyeste befolkningsundersøgelse fra Madkulturen, som udkom i december 2023 og hedder Madkultur23. Det er den 10. befolkningsundersøgelse i rækken, og i år er der et særligt fokus på råvarer.

Du kan høre mere om undersøgelsen og møde Madkulturens direktør Judith Kyst ved Mejeribrugets Dag 2024, som finder sted i Herning onsdag 13. maj.

Se mere om Mejeribrugets Dag og tilmeld dig her.

Madkulturen er en selvejende videns- og forandringsorganisation under Fødevareministeriet, som arbejder for at styrke madkulturen i Danmark. Om årets resultater siger organisationens direktør, Judith Kyst:

”Efter en tid med store prisstigninger, er vi nu blevet endnu mere opmærksomme på pris, så mere end halvdelen af os næsten altid går efter de billigste varer.”
Judith Kyst peger i en pressemeddelelse på, at coronakrisen, internationale konflikter og stigende fødevarepriser, er med til at skærpe forbrugernes fokus på pris og samtidig trænger klimadagsordenen i baggrunden.

Undersøgelsen fra Madkulturen viser, at:

Sundhed og pris betyder mere

  • 62% af danskerne valgte ud fra prisen, sidste gang de købte almindelige madvarer.
  • 55% går næsten altid efter de billigste madvarer, når de handler ind.
  • 80% af danskerne finder det vigtigt, at deres madvaner er sunde.
  • 39% følger et eller flere sundhedsrelaterede kostprincipper i 2023. Det gjaldt 28% i 2019.
  • 56% spiser oftere lyst kød end rødt kød. Heraf begrunder 57% deres tilgang til kød med et sundhedshensyn, og 37% med et hensyn til klimaet.

Sundhed spiller, ifølge undersøgelsen, også en stor rolle for vores madvalg. 
”Det, tror jeg, hænger sammen med, at vi lever i en usikker tid, hvor vi finder tryghed i at tage os godt af os selv og familien gennem maden,” siger Judith Kyst.

Vores fokus på sundhed, er dog ikke nødvendigvis ensbetydende med, at vores måltider bliver sundere. Men langt flere end tidligere angiver, at de spiser efter ”sundhedsrelaterede kostprincipper”, og sundheds-fokus’et kan desuden være med til at forklare danskernes opbakning til økologi, og at flere end tidligere lægger vægt på at få lokale råvarer i maden, fastslår rapporten.

Mens den personlige sundhed således står højt på dagsordenen, spiller klimahensynet i 2023 en mindre rolle for vores råvarevalg, viser undersøgelsen, som også viser følgende resultater:

Klima betyder mindre

  • 56% af danskerne finder det i 2023 vigtigt, at vores madvaner tager mere klimahensyn. Det gjaldt 70% i 2019.
  • 46% vil gerne selv spise med hensyn til klimaet i 2023. Det gjaldt 60% i 2019.
  • 74% af aftensmåltiderne i Danmark indeholder kød. Det er stort set uændret siden 2015.
  • 2% af danskerne gik efter varianter med et lavt CO2-aftryk, sidste gang de købte almindelige madvarer.
  • 57% af unge (18-25-årige) vil gerne selv spise med hensyn til klimaet i 2023. I 2019 gjaldt det 79%.
  • 53% af unge (18-25-årige) bekymrer sig i 2023 om, hvordan maden påvirker klimaet. I 2019 gjaldt det 66%.


Hør mere ved Mejeribrugets Dag

Vil du vide mere om, hvad der guider danskerne i deres indkøb og måltider, så kan du høre Madkulturens direktør, Judith Kyst, fremlægge resultater fra årets befolkningsundersøgelse ved Mejeribrugets Dag 13. marts 2024 i MCH, Messecenter Herning. Det sker ved Mejeriforeningens tema om eftermiddagen.

 

Mejeribrugets Dag 2024 13. marts i MCH Messecenter Herning

I Mejeriforeningens temapræsentation ved Mejeribrugets Dag kan du møde følgende:

·   Judith Kyst, direktør Madkulturen: om danskernes madkultur, holdninger og handlinger

·    Mejeriforeningens ernæringschef, Merete Myrup: Mejeriprodukternes rolle - i form af sundhed og næringsværdi og evne til at tilføje smag og fylde til den grønne kost

·    Mejeriforeningens adm. direktør Henrik Damholt Jørgensen: En kort status på mejeribrugets klimaarbejde. 

Mejeribrugets Dag indledes med teknologiforum med en række leverandørpræsentationer under overskriften: Merværdi og vækst gennem mejeri- & leverandørsamarbejde. Her kan deltagerne høre nyt om kunstig intelligens, vandforbrug, optimering, membranfiltrering og meget mere. Dagen rundes af med produktpræsentation og smagning af mejeriprodukter. Tilmeldingen til Mejeribrugets Dag er åben nu med early bird-rabat. Mejeribrugets Dag arrangeres af Mejeriteknisk Selskab og Mejeriforeningen i samarbejde med Foreningen af mejeriledere og funktionærer, MejeriForum og Dansk Mejeriingeniørforening.