20. januar 2021

Podcast om koen som det sorte klima-får

Det er ikke helt retfærdigt, at køerne står for skud i klimadebatten. Det er metanen og ikke koen, der er problemet, lyder det fra en forsker.

”Køerne er blevet klima-kriminelle i debatten, fordi de udleder metan. Men vi skal huske at holde fokus på ’bolden’ – altså metanen, frem for køerne.”

Sådan lyder det fra Mette Olaf Nielsen, som er professor ved Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet. Sammen med sektordirektør i L&F, Kvæg, Ida Storm, er hun taget på besøg hos Torben Sønderby, som er økologisk mælkeproducent i Spjald i Vestjylland. Her tager de tre en snak om fakta, udfordringer og løsninger på metan-problematikken, og det er blevet til podcasten ’Klima, køer og metan’.

”Det er enormt vigtigt, at vi får nogle fakta på bordet i den her debat om klima og køer, for den fylder rigtig meget hos mælkeproducenterne. Samtidig er det vigtigt at få gjort klart, at vi skal være med til at løse problematikken,” siger Ida Storm og tilføjer:

”Podcasten er derfor først og fremmest lavet til de mange mælkeproducenter, der er bekymrede i forhold til klimadebatten og deres erhverv, men den er også relevant for alle andre – også politikere – med interesse for problemet.”

 Torben Sønderby er en af de mange landmænd, der er bekymret for, hvordan klimaet bliver fremover.

”Jeg er stolt over, at vi allerede har nogle af de mest klima-effektive køer i verden, og jeg er også stolt af de sunde og sikre fødevarer, vi producerer i Danmark. Derfor håber jeg selvfølgelig, at det også i fremtiden vil være muligt at drive landbrug i Danmark – at vi fortsat kan dyrke jorden og have kvægbrug,” siger han.

En mikroorganisme er synderen

Selv om Torben Sønderby ikke i det daglige arbejde går og spekulerer over, hvordan hans køer påvirker klimaet, er han bevidst om den voksende modstand i befolkningen, hvor mange betragter køerne som klimasyndere. Men egentlig er det ikke helt retfærdigt, at køerne står for skud, påpeger Mette Olaf Nielsen.

”Metanen kommer selvfølgelig fra koen, men i virkeligheden er det en enkelt type mikroorganisme i koens vom, der danner metanen – ovenikøbet en mikroorganisme, som koen slet ikke har brug for. Den skal vi have til at forsvinde,” fastslår hun.

Mette Olaf Nielsen arbejder ligesom mange andre forskere over hele verden på at finde et stof, der kan eliminere den skadelige mikroorganisme. For selv om landmænd som Torben Sønderby allerede har gang i mange tiltag for at reducere udslippet af klimagasser fra deres gårde, er det ikke nok.

”For at kunne opnå en massiv reducering af metan-udslippet, så er vi nødt til at lave et tilsætningsstof til køernes foder, der hæmmer mikroorganismen i vommen. Det er på vej, men vi skal selvfølgelig være 100 pct. sikre på, at stoffet hverken skader koen eller går i mælken,” fastslår Mette Olaf Nielsen.

Koen kan noget særligt

Ida Storm bekræfter, at det er yderst vigtigt at få gjort noget ved metanen, for den udgør over 50 pct. af klimaaftrykket på en liter mælk. Samtidig bakker hun op om, at det er metanen og ikke koen, der er problemet.

”Det er enormt vigtigt, at metan-problemet ikke overskygger alle de mange positive effekter ved koen. Der er så utrolig meget, en ko kan, som andre husdyr ikke kan,” siger hun og peger først og fremmest på koens evne til at omsætte plantemateriale til næringsrig mælk.

”Derfor skal vi i kvægsektoren have løst den her problemstilling, for vi skal være med til at sikre fremtidens fødevareproduktion på en klimavenlig måde, og her er koen et vigtigt element,” fastslår Ida Storm til slut i podcasten.

Podcasten ’Klima, køer og metan’ kan høres her.

I forbindelse med podcasten har SEGES fået produceret en kort animationsfilm, der forklarer, hvorfor metan er værre end CO2. Se den her