25. november 2020

Podcast går til kamp mod sundhedsforvirring

En ny podcastserie skal inspirere sundhedsformidlere til at udsende klare og faktabaserede budskaber for at hjælpe danskerne ud af de seneste års sundhedsforvirring.

’Mælk giver knogleskørhed’ og ’kolesterol er farligt … eller er det nødvendigt?’ Myter og anekdoter om ernæring og sundhed florerer i store mængder i diverse medier, og de er med til at gøre danskerne forvirrede og usikre på, hvad der er op og ned i debatten om sundhed og ernæring.

Det forsøger en ny podcastserie med titlen ’Sund formidling’ nu at råde bod på. I tre afsnit inspirerer en række af landets dygtigste formidlere til, hvordan forskning og fakta skal bruges til at skære igennem støjen af sundhedsbudskaber. Bag serien står Mejeriforeningen, Landbrug & Fødevarer og Videnskab.dk.

”Med serien ønsker vi at bringe videnskaben tilbage i formidlingen,” siger Mie Bojer Kanstrup, konsulent i Landbrug & Fødevarers ernæringsteam for mejerisektoren.

”Budskaber om fødevarer og sundhed skal bygge på fakta og forskning. Det er vigtigt at slå fast i en tid, hvor diverse formidlere har let adgang til at øge forvirringen ved at sprede pseudobaserede budskaber om ernæring og sundhed på de digitale platforme,” tilføjer hun

Podcastens første afsnit handler om, hvad der kan gå galt, når man skal formidle sundhedsforskning, og det afsluttes med seks konstruktive råd til, hvordan man som skribent skal forholde sig til og formidle forskning. I afsnittet deltager Jonas Salomonsen, nyhedsredaktør på Videnskab.dk, og Morten Elsøe, kandidat i molekylær ernæring fra Aarhus Universitet og selvstændig sundhedsformidler.

Afsnittet er netop publiceret og kan findes her.

Håber at nå bredt ud

Podcastserien er et alternativ til konferencen ’Sundhed i Medierne’, der skulle have været afholdt i marts, og som henvendte sig til diverse sundhedsformidlere.

”I forhold til konferencen, hvor der kun var plads til et begrænset antal deltagere, håber vi med podcastserien at komme meget bredere ud med budskabet om en faktabaseret sundhedskommunikation – altså ikke kun til formidlerne, men også til modtagerne, så flere vil forholde sig kritisk til det, de læser og hører,” siger Mie Bojer Kanstrup

De næste to onsdage følger afsnit om henholdsvis kolesterol og vitaminer, og der tages udgangspunkt i de råd, der blev givet i første afsnit. Hvert afsnit vil blive fulgt op af en kort artikel på Videnskab.dk.

Værterne er hver gang Marie Barse fra Videnskab.dk og læge og phD Ida Donkin. Podcastserien er sponseret af og lavet i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Mejeriforeningen.