Penge fra Skolemælkslegatet giver fællesskabet på 32 skoler et løft
Elever på skoler landet over kan se frem til at få realiseret tiltag, som kan styrke trivslen, takket være midler fra en legatpulje på 140.000 kroner.
En tur i teatret. Drivhuse til dyrkning af grønt til skolekøkkenet. En hyttetur. En pop up-restaurant for forældre, hvor indtægterne går til en lejrskole på Bornholm. Renovering og forvandling af et rodet lokale til et hyggeligt fællesrum. Det er blot nogle af eksemplerne på de 32 kreative ideer, der nu bliver til virkelighed på skoler rundt om i landet takket være midler fra Skolemælkslegatet, som Mejeriernes Skolemælksordning står bag.
I alt var der 271 ansøgere til en pulje på 140.000 kr. ved efterårets legatuddeling. Hos Mejeriernes Skolemælksordning glæder Senior Marketing Manager, Rasmus Flade Nielsen, sig over den fortsat store interesse for Skolemælkslegatet:
”Det viser endnu engang, at legatet har sin berettigelse. Selvom vi ikke kan glæde alle, er det meget tilfredsstillende at kunne støtte en bred vifte af spændende tiltag, der bidrager til sundhed, trivsel og fællesskab til gavn for rigtig mange skolebørn.”
Drivhuse og kompasser
En af legatmodtagerne er Petersmindeskolen i Vejle, som fik 5.000 kroner til en automat til bind og tamponer.
”Hvis der kom bind på toiletterne, ville flere piger møde i skole, fordi mange er bange for at bløde igennem og derfor bliver hjemme. Med bind på toiletterne ville pigerne føle sig mere trygge og komme i skole,” forklarer en elev i legatansøgningen fra Petersmindeskolen.
I Rønne kan børnene i 1.-5. klasse på Søndermarksskolen se frem til at dyrke agurker, tomater og krydderurter i drivhuse købt med midler fra Skolemælkslegatet og nyde frugten af deres arbejde i skolekøkkenet og SFO’en. Der kommer udbyttet fra drivhusene nemlig til at blive brugt.
En tredje legatmodtager er Lillevang Skole, afdeling Skovvang, i Allerød, som fik midler til at købe 16 kompasser. Dem skal børnene i 3.-5. klasse bruge i fællesskab, når de løber orienteringsløb og lærer at finde vej i det fri.
Behov for midler til aktiviteter
Ansøgningerne om legater præges af, at skolerne mangler midler til aktiviteter ud over den almindelige undervisning.
”Det viser, at skolerne ikke har så meget råderum. Derfor er vi glade for, at lærere og pædagoger, elevråd, forældreråd og skolebestyrelser stadig rækker ud til os. Vi har igen i år fået ansøgninger, som virkelig tager udgangspunkt i lokale behov og muligheder, og vi håber, at legaterne er med til at skabe trivsel og fællesskab og styrke sundheden og sammenholdet hos eleverne på tværs af klasser og årgange,” siger Rasmus Flade Nielsen og tilføjer:
”I den forbindelse skal lærere, pædagoger, elevråd og forældreråd have stor ros for at yde en ekstra indsats for elevernes skyld. Det vidner om et stort engagement – og det resulterer i konkrete initiativer, som kommer børnene til gode og det er lige præcis dét, som Skolemælkslegatet er til for.”
Elevråd klar til at lave fællesrum
Et eksempel på den ihærdighed, som legatmodtagerne lægger i deres projekter, finder man på Østbirk Skole. Her er elevrådet klar til at renovere og male et rodet lokale og gøre det til et fællesrum for 9. klasse indrettet med nye sofaer, borde, lamper og loftsplader.
”Lige nu står rummet som et gammelt, ødelagt “køkken”, med håndvask, bordplade, mikroovne, poolbord, pallesofaer og ødelagte loftslamper. Formålet med vores projekt er at skabe et samlingssted, hvor den nuværende og kommende 9. klasser kan være sammen i pauserne og lave sociale aktiviteter sammen. Vi ser dette som en investering i trivsel og fællesskab for alle. Vi har lavet en tegning og plan over, hvad der skal købes ind, så nu er det vi mangler bare opbakning og pengene,” skrev elevrådet i sin ansøgning til Skolemælkslegatet.
Den næste uddeling af midler fra Skolemælkslegatet finder sted i foråret 2025.
FAKTA
Om Skolemælkslegatet
Gives til formål, der fremmer sundhed, bevægelse, fællesskab og trivsel.
Uddeles to gange om året – forår og efterår.
Hver ansøger kan søge om op til 5.000 kr. til et projekt.
Ved den seneste legatuddeling blev der uddelt 2.500-5.000 kr. til de udvalgte ansøgere.
Legatet kan søges af lærere, elevråd, pædagoger, forældreråd og skolebestyrelser fra alle skoler, som er medlem af Mejeriernes Skolemælksordning.
Cirka 1.000 skoler er med i Mejeriernes Skolemælksordning, og aktuelt får ca. 52.000 børn skolemælk gennem ordningen.
Mejeriernes Skolemælksordning består af Thise Mejeri, Arla, Øllingegaard og Naturmælk, og den daglige drift varetages af Mejeriforeningen.
Mere info på nettet: Se navnene på de 32 skoler/SFO'er, som modtog Skolemælkslegatet i den seneste uddeling