12. marts 2021

Ost giver grønne retter et smagsløft

I Ostestafetten har madbloggere fokus på de nye klimakostråd, når de skaber grønne retter med ost og præsenterer dem for hundredtusinder af følgere på Instagram.  

Klimakostråd? Øh, hvordan er det nu lige, at man kan lave en nem og lækker ret, der er inspireret af dem? Det giver Ostestafetten bud på.

Ostestafetten er arrangeret af Ost & ko, Mejeriforeningens kampagne for dansk ostekultur. Den handler om, hvordan fem madbloggere og influencere bruger de nye anbefalinger om en sund og klimavenlig kost i deres madlavning. Hver blogger får en kasse med danske oste samt gulerødder, kål, linser og andre bælgfrugter såvel som kylling, fisk og æg.

Ud fra ingredienserne skal der skabes en velsmagende forårsret, der er inspireret af mindst ét af de syv nye klimakostråd. En efter en deler bloggerne dagligt i perioden 9.-13. marts retten med deres hundredtusindvis af følgere på Instagram. Opskrifterne havner på Ost & kos Facebook- og Instagram-profil, hjemmeside samt i næste nummer af magasinet Ostekultur, der udkommer i april.

Masser af smag i små mængder

Formålet med Ostestafetten er at inspirere til, hvordan man kan lave lækre retter baseret på de nye klimakostråd. Her kan ost spille en rolle. Ost indgår nemlig i de nye kostråd og kan give det grønne køkken fylde og smag – selv i mindre mængder og uden at have hovedrollen.

For at få det budskab sendt bredt ud samarbejder Ost & ko med madbloggerne, forklarer Anja Koch Rasmussen, digital kommunikationsmedarbejder for Mejeriforeningen:

”Bloggerne tænker kreativt og kan inspirere til at bruge ost på andre måder, end vi måske er vant til. Og så har de store følgerskarer, der omfatter mange i vores målgruppe, som er forbrugere med interesse for ost og madlavning.”

Sjov udfordring

Ostestafetten begyndte 9. marts, hvor madstylist Sabrina Hørup præsenterede en grøntsagsterrine med grønne asparges og Vesterhavsost.

”Jeg er (næsten) altid klar til en (mad)udfordring og denne er klart en af de sjovere,” skrev hun i sit Instagram-opslag og sendte stafetten videre til sin kollega Anna Bartels.

Hun kreerede en cæsarsalat med helbagt selleri, linser, croutoner og Vesterhavsost. Den blev fulgt af Ditte Ingemanns rugotto med bagt hokkaido, Vesterhavsost og Høost. Stafetten rundes af 12. og 13. marts med retter lavet af hhv. Mira Arkin og Thomas Alcayaga.

Magre oste eller fede oste af og til

Ved valget af oste til Ostestafetten blev der skelet til kostrådet 'Vælg planteolier og magre mejeriprodukter'. Her er anbefalingen 'Brug ost i maden eller som pålæg. Ca. 20 g ost (1 skive) om dagen er tilpas, når du spiser planterigt og varieret.' Den generelle anbefaling er at vælge magre mejeriprodukter, men fede produkter kan godt gå an en gang imellem. 

De udvalgte oste er:

  • Unika, Høgelundgaard 12+
  • Thise, Vesterhavsost
  • Mammen, Tangesø
  • Naturmælk, Høost
  • Them, økologisk danbo 16% (30+)

Resultater af Ostestafetten

9. marts præsenterede Sabrina Hørup sin ret på Instagram. Se den her. Dagen efter offentliggjorde Anna Bartels sin ret. Se den her. 11. marts viste Ditte Ingemann sin 'stafetmad'. Se den her. Mira Arkin og Thomas Alcayaga følger op med opslag 12. og 13. marts.