25. juni 2025

Ost fylder stadigt mere i den danske fødevareeksport

Den samlede danske fødevareeksport udgjorde i i 2024 150,8 mia. kroner. Heraf tegner mejeriprodukter fra danske mejerier sig for 28 mia. kroner. Det viser mejeristatistikken for 2024, som netop er udkommet.

Den danske mejerisektor eksporterede i 2024 for 28 mia. kroner og tegner sig dermed for 18,6 pct. af den samlede fødevareeksport fra Danmark. Den største eksportkategori er ost.

Det viser mejeristatistik for 2024, som netop er udkommet fra Mejeriforeningen og Landbrug & Fødevarer/Mejeri. Du kan dykke ned i tallene her.

Udviklingen 

Eksporten af mejeriprodukter repræsenterede i 2024 en værdi på 28 mia. kroner, svarende til 18,6 pct. af den samlede fødevareeksport på 150,8 mia. kroner. For bare 5 år siden blev der eksporteret mejeriprodukter for 19,8 mia. kroner, svarende til 16,6 pct. af den samlede fødevareeksport.

 ”Vi har i Danmark stort set den samme mælkemængde til rådighed nu som for fem år siden, så stigningen i eksportværdi skyldes ikke, at de danske mejerier producerer på baggrund af meget større mængder rå mælk”, siger chefkonsulent Niels Ole Nielsen, Landbrug & Fødevarer/Mejeri.

”Stigningen dækker over ændringer i sammensætningen af de eksporterede produkter, men det afspejler også de seneste års prisudvikling på mejeriprodukter. Den skyldes helt overordnet høj inflation, samtidig med at den globale produktion – udbuddet af varer - ikke stiger i samme takt som efterspørgslen,” siger Niels Ole Nielsen.

Eksporten

Mere end halvdelen af den danske mejerieksport (i værdi) går til EU, og her er Tyskland det klart største eksportmarked (5,2 mia. kroner) efterfulgt af Sverige (2,5 mia. kroner). Det største europæiske marked er Storbritannien (2,6 mia. kroner).

Udenfor Europa er eksporten de seneste 10 år (i værdi) øget til en række lande i Mellemøsten og Asien, blandt andet Saudi-Arabien og De forenede arabiske Emirater. Til andre lande er eksporten faldet.

Ost er det største eksportprodukt og repræsenterer 56 pct af eksportværdien.

Den rå mælk

14 danske mejerier indvejer mælk direkte fra enten andelshavere eller kontraktleverandører. På 2.218 gårde blev der i 2024 produceret i alt 5,690 mia. kg mælk. Den samlede danske mælkeproduktion på gårdene har været relativt stabil de seneste år. Således er der blot tale om en stigning på cirka 1 procent over fem år, fra 2020 til 2024.

Mælken kommer fra stadigt færre gårde og fra færre malkekøer: Hvor der i 2020 var 2.691 mælkeproducenter i Danmark, var der i 2024 2.218, og antallet af malkekøer faldt i samme periode fra 565.000 til 543.000 malkekøer.