16. marts 2023

Mindre mælk og høje globale priser sendte mejerieksporten på himmelflugt

I 2022 blev der fra Danmark eksporteret mejeriprodukter for 27,3 mia. kr. – det er 30 pct. mere end den hidtidige rekord. Udviklingen blev drevet af inflation og prisstigninger, særligt på grund af det globale fald i mælkeproduktionen.

De rekordhøje mejeripriser på verdensmarkedet satte sidste år sit præg på de danske mejeriers eksport. Der blev således eksporteret danske mejeriprodukter for 27,3 mia. kr., hvilket er 30 pct. mere end den hidtidige rekord på 21,1 mia. kr., der blev sat i 2021.

”Vi kan konstatere, at alle mejeriprodukter blev mere værd på grund af markedssituationen, hvor især manglen på mælk fik priserne til at stige,” siger chefkonsulent i L&F Niels Ole Nielsen og uddyber:

”Samlet set eksporterede de danske mejerier nogenlunde den samme mængde mælk som i 2021, så det er altså værdien og ikke så meget mængden, der er steget.”

Et eksempel er eksporten af mælkepulver. Her steg værdien med 33 pct. til 6,4 mia. kr., men den eksporterede mængde faldt med 13 pct. (Artiklen fortsætter under grafen)


Mangel på mælk over det meste af verden resulterede i 2022 i usædvanligt høje priser på mejeriprodukter. Det fik den danske eksportværdi til at stige til 27,3 mia. kr., hvilket er et historisk højt niveau.  Kilde: Danmarks Statistik.

”Mejerierne flytter selvfølgelig mælken, så den rå mælk, der er til rådighed, bliver brugt til de produkter, der giver den bedste indtjening. I 2022 var det især produktgruppen ’smør og smørolie’, der rykkede – her steg den eksporterede mængde med 15 pct., mens værdien steg med 54 pct. – fra 2 mia. kr. i 2021 til 3 mia. kr.,” forklarer Niels Ole Nielsen.

Det er dog stadig ost, der er den absolut vigtigste produktgruppe for mejerieksporten, da den udgør mere end 50 pct. af den samlede eksportværdi. Her steg værdien med 28 pct., fra 11 mia. kr. til 14,1 mia. kr.

Tyskland suverænt størst
Ser man på den samlede eksport er Tyskland det suverænt største marked for danske mejerier, og i 2022 steg eksportværdien hertil med knap 50 pct. til 5,4 mia. kr.

Top fem over de største eksportmarkeder, som ud over Tyskland er Sverige, Storbritannien, Kina og Spanien, står tilsammen for 45 pct. af mejeriernes samlede eksportværdi. Kun et enkelt af disse markeder, Kina, oplevede fald i eksportværdien – den faldt således med 13 pct., fordi Kina generelt sænkede importen af mejeriprodukter i 2022 primært pga. corona.

 ”Alt i alt må vi konstatere, at 2022 var et meget usædvanligt år på rigtig mange områder. Der er da heller ikke tvivl om, at eksportværdien i 2023 vil ende med at blive væsentlig lavere end sidste år, for siden efteråret er det globale udbud af rå mælk steget, mens efterspørgslen og dermed priserne er faldet en del,” siger Niels Ole Nielsen.