Mejerimesterskaberne bliver afgjort foran publikum
Når dette års International Food Contest finder sted i Herning, får gæsterne mulighed for at opleve afgørelsen i mejeridysten helt tæt på: Bedømmelsen af finaleprodukterne bliver som noget nyt flyttet ind i selve udstillingshallen.
”Det glæder vi os til at afprøve. Vi er ret sikre på, at det kan være med til at skabe noget stemning, at alle interesserede kan følge fagdommernes arbejde i timerne op til afsløringen af årets vindere,” lyder der fra projektleder for IFC Lars Johannes Nielsen.
Tirsdag den 30. september 2025 blændes der atter op for årets store mejeridyst under International Food Contest (IFC) i MCH Messecenter Herning. Flere end tusind mejeriprodukter fra Danmark og en række andre nordiske lande konkurrerer om mesterskaberne i ost, konsummælksprodukter og smør- og blandingsprodukter. En traditionsrig begivenhed, der samler op mod 15.000 fagfolk fra mejerierne og beslægtede brancher til tre dage med fokus på produktkvalitet, innovation og netværk på tværs af virksomheder.
Spændt på gæsternes reaktion
I år har arrangørerne valgt at justere på traditionerne: Den afsluttende bedømmelse af de cirka 35 ’holdervinder-produkter’, der har kvalificeret sig til konkurrencens finale, finder denne gang sted i fuld offentlighed. Midt i udstillingen i hal D - for øjnene af publikum.
”Det glæder vi os til at afprøve. Vi er ret sikre på, at det kan være med til at skabe noget stemning, at alle interesserede kan følge fagdommernes arbejde i timerne op til afsløringen af årets vindere. Samtidig er vi naturligvis spændte på at se, hvad det gør for udstillingen, og på at høre gæsternes reaktioner,” lyder det fra projektleder for IFC, Lars Johannes Nielsen, L&F/mejeri.
I praksis kommer finalebedømmelsen til at foregå omkring det såkaldte holdvinderbord, hvor samtlige finaleprodukter i forvejen er udstillet. Bag en diskret afspærring vil dommerne bevæge sig rundt om bordet, mens de giver karakterer til de enkelte produkters smag, lugt, konsistens, udseende m.m. og efterfølgende voterer.
Lars Johannes Nielsen understreger, at det ikke er tilladt for publikum at tale med dommerne undervejs, ligesom det heller ikke bliver muligt at få et glimt af navnene på årets vindere før tid.
”Afsløringen af vindernavnene skal være en overraskelse – ikke mindst for de mejerifolk, vi kalder op på scenen til hyldest og præmieoverrækkelse. Det kommer vi ikke til at rokke ved,” siger han.
Velkomst og præmieoverrækkelse fra kl. 13
Tidspunktet for præmieoverrækkelsen er dog ændret i år. For at få tid til nye finale er den officielle åbning med åbningstale og efterfølgende præmieoverrækkelse rykket fra om formiddagen til kl. 13. Adgang til selve udstillingen med produkter og leverandørstande i hal D åbner som vanligt kl. 08:30 - og sådan vil det være alle tre dage.
Om tirsdagen kan man følge finaledommernes arbejde fra kl. 9 og et par timer frem.
Dagen inden IFC åbner for publikum er omkring 150 fagdommere i på arbejde i en tilstødende hal, hvor de bedømmer og giver karakterer til de over tusind deltagende mejeriprodukter. Samtlige produkter vil være udstillet i hal D som smagsprøver og med angivelse af dommernes karakterer til det enkelte produkt. InterInternational Food Contest fortsætter til og med torsdag den 2. oktober og afvikles i år som en del af messen HI Tech & Industry Scandinavia.
Kom gratis til udstilling
Folk med tilknytning til mejeribranchen kan gratis booke en adgangsbillet til samtlige tre dage via dette link. Indtast invitationskoden: HI25-IFC-VISITOR
Læs mere på hjemmesiden for International Food Contest.