23. juni 2025

Mejeriforeningen på Folkemødet 2025: Fokus på mad og sundhed

Skolemad, mad til ældre under indlæggelse og fokus på madens næringsstoffer, det satte Mejeriforeningen til debat blandt meningsdannere og eksperter på Folkemødet i år.

Sundhed i den mad, vi spiser, fokus på mad til ældre på sygehuse, og debat om skolemad til de danske skoleelever – det var de emner, som Mejeriforeningen satte til debat ved Folkemødet på Bornholm i år. Med andre ord: Mejeriforeningen satte fokus på mad og sundhed.

Mejeriforeningens ernæringschef, Merete Myrup, havde inviteret til et rundbordsmøde om fremtidens måltider til ældre. Spørgsmålet var: Kan klima og ernæring gå hånd i hånd?

Erfaringerne fra sygehuset

Udgangspunktet var erfaringer fra Herlev Sygehus og Region Hovedstaden, som ønsker et lavt klimaaftryk fra maden, men samtidig er fokuserede på, at ældre patienter under indlæggelse får den næring, de har brug for. Her serveres ikke så meget kød mere, men flere grøntsager og mejeriprodukter, og typisk i små, meget næringsholdige måltider efter patientens eget valg på et menukort.

Oplæggene blev givet af Marianne Lange, enhedschef for ernæringsenheden på Herlev Hospital, og Sofie de Bretteville Olsen, regionsrådsmedlem Region Hovedstaden (S). De øvrige deltagere kom fra en bred vifte af fagligheder og fagpolitiske perspektiver, og deltog engageret med spørgsmål og kommentarer var professor Arne Astrup, Novo Nordisk Fonden, formand for Danske Tandplejere Elisabeth Gregersen, teamleder hos Madkulturen Hannibal Hoff, direktør for Naturmælk Leif Friis Jørgensen, afdelingsleder Herlev og Gentofte hospital, Louise Lindelof, chef for public affairs i Arla Danmark Maja Møller, direktør for Tænketanken Frej, Marie-Louise Boisen Lendal, formand for Fagligt selskab af Kliniske Diætister Mette Theil, fagpolitisk ordfører i FOA, Pia Heidi Nielsen og generalsekretær for Dansk Vegetarisk Forening Rune-Christoffer Dragsdahl.

Fokus på mikronæringsstoffer

En anden debat, som Merete Myrup og Mejeriforeningen havde arrangeret, satte fokus på, hvilke fødevarer vi får mikronæringsstofferne fra, og om vi får nok.

Det blev også belyst, at mikronæringsstoffernes optagelighed og effekt kan afhænge, hvilke råvarer de kommer fra, og hvordan sammensætningen er.

I denne debat deltog Susanne Bügel, professor på Københavns Universitet, Rune-Christoffer Dragsdal, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening og Mette Theil, formand for Fagligt Selskab af Kliniske Diætister – og som et indslag i debatten viste Merete Myrup fra scenen, hvor meget broccoli eller spinat der skal til, for at sikre den samme mængde calcium, som man får fra et glas mælk.

Skolemad i centrum

Mejeriforeningen var også med til at sætte fokus på skolemad.

Disse debatter foregik på Sammen om mad-scenen, som Madkulturen og en række andre aktører, ud over Mejeriforeningen, står bag – for at sikre at maden også bliver en del af debatterne på Folkemødet. Via Mejeriforeningen har skolemælksmejerierne, Arla, Naturmælk, Øllingegaard og Thise støttet i alt tre debatter om skolemad på Folkemødet 2025. Det er en meget aktuel dagsorden, da 191 skoler efter sommerferien skal i gang med at planlægge og udbyde skolemad.

I debatterne blev børnene selv hørt om deres erfaringer med madpakker, ingen madpakker og skolemad. De gav udtryk for, at et fælles måltid, kan skabe ’et fællesskab, som man kan tage med ud i frikvarteret’. De forskellige eksperter kom med gode råd til det videre arbejde og implementeringen af ordningen, som har 856 mio. kroner i ryggen via finansloven over de kommende tre år. Pengene skal gå til maden og til evaluering af ordningen.

Mange aktører var med i debat om skolemad

Fordelt på de tre debatter havde Mejeriforeningen inviteret Danske Skoleelever, repræsenteret af Madicken Luther og Sara Bach Nielsen, samt Chloé Courage fra Københavns Fælleselevråd. Fra skoleverden deltog Skole & Forældres næstformand Louise Madsgaard, lærer: Sandra Juul og skoleleder: Pia Tofte, begge fra Paradisbakkeskolen ved Nexø, som er en skole der i dag har skolemad.

Derudover var Arne Astrup fra Novo Nordisk fonden, folketingsmedlem Sigurd Agersnap (SF), viceborgmester i Frederiksberg Kommune Lone Loklindt ®, og Sanne Vinter fra Arla Fonden lige som Mejeriforeningens adm. direktør, Henrik Damholt Jørgensen, også selv var på scenen.

Bredt fokus på Folkemødet

Ved Folkemødet blev der også diskuteret mange andre emner, som også optager Mejeriforeningen på vegne af branchen, blandt andet: Klimamærkning af fødevarer, kommunikation om klima- og bæredygtighedstiltag, Trepartsaftalen, forsyningssikkerhed og eksport af danske fødevarer.