01. oktober 2021

Mejeribranchen glæder sig

Efter to års pause mødes mejerifolk fra hele landet i næste uge til branchens største begivenhed: International Food Contest, hvor næsten 1.000 mejeriprodukter bliver bedømt.

Endelig … Efter at International Food Contest (IFC) måtte aflyses sidste år på grund af coronasituationen, kan tusindvis af mejeriinteresserede i næste uge atter mødes til det, der ofte bliver kaldt ’mejerifolkets juleaften’.

”På mejerierne glæder de sig utrolig meget til at mødes fysisk, snakke og netværke med kolleger fra andre af landets mejerier, samtidig med at de kan blive inspireret af de mange tilmeldte produkter.” Sådan lyder det fra chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer, Lars Johannes Nielsen, som er projektansvarlig for IFC.

I MesseCenter Herning bliver der hen over weekenden gjort klar til den store mejeridyst, hvor knap 1.000 mejeriprodukter i løbet af mandagen bliver bedømt og får karakterer af 100 fagdommere. Nogle timer efter åbningen tirsdag den 5. oktober bliver det afsløret, hvilke mejeriprodukter der har klaret sig bedst i de tre kategorier: Ost, konsum samt smør/blandingsprodukter, og dermed vinder konkurrencen International Dairy Contest.

Nyt koncept for smagsprøver

Det uofficielle motto for IFC er ’tradition og fornyelse’, og i år har det været nødvendigt med en væsentlig ’fornyelse’. Så selv om Lars Johannes Nielsen glæder sig rigtig meget til arrangementet, er han også noget spændt på forløbet.

”Normalt kan man gå rundt og selv tage smagsprøver af alle de tilmeldte produkter. Sådan bliver det ikke i år på grund af risikoen for coronasmitte,” fastslår han og fortsætter:

”Ud fra princippet ’better safe than sorry’ har vi denne gang valgt, at smagsprøverne ikke bliver stillet frem til gæsterne. I stedet skal vores medarbejdere stikke en pind i det stykke ost, folk gerne vil have, og servere det for dem. Forhåbentlig vil gæsterne have forståelse for, at de ikke kan smage alle produkterne, lige når det passer dem.”

I modsætning til tidligere år, hvor der har været mange mejeriprodukter fra bl.a. Island og Norge, kan man denne gang kun finde produkter fra danske og svenske mejerier på bordene – igen pga. coronasituationen. Alligevel er antallet af tilmeldte produkter næsten på niveau med det seneste arrangement i 2019, og det tager Lars Johannes Nielsen som bevis for, at mejerierne bakker 100 pct. op om arrangementet.

Præmier til vinderne af Gourmetprisen

Tirsdag den 5. oktober er også dagen, hvor vinderne af Mejeriforeningens Gourmetprisen 2021 skal på scenen for at modtage deres præmie. Normalt foregår bedømmelsen og kåringen af gourmetprodukterne under International Food Contest, men i år blev vinderne af de fem kategorier, ’hård ost’, ’blød ost’, ’smør og blandingsprodukter’, ’konsummælksprodukter’ og ’is’, fundet lørdag den 25. september i forbindelse med det totalt udsolgte ostearrangement Cheese Copenhagen.

IFC afholdes fra den 5. til 7. oktober sammen med HI Messen. Læs mere her

 

Fakta om International Food Contest

IFC, tidligere kendt som Landsmejeriudstillingen, har været afholdt i mere end 100 år, og udstillingen afvikles normalt en gang om året i MCH Messecenter Herning. Her deltager både danske og udenlandske mejerier med deres produkter, som bliver bedømt af fagdommere. Dommerne giver dem karakterer ud fra rent tekniske vurderinger af bl.a. udseende, lugt og smag – men altså ikke, om de synes, at produktet smager godt eller dårligt. Normalt bliver mere end 1.000 mejeriprodukter bedømt.

Produkterne er inddelt i tre kategorier: Ost, konsum samt smør/blandingsprodukter, og i hver kategori kåres det produkt, der har opnået de bedste karakterer. Denne konkurrence hedder International Dairy Contest.