01. januar 2016

Mælkeindvejningen falder markant i EU

EU’s samlede produktion af mælk er i september faldet til under niveauet i både 2015 og 2014.

Siden kvoternes afskaffelse i april 2015 er det stort set kun gået én vej for EU’s mælkeproduktion: Opad.Først i juni i år fik vækstkurven et knæk, og herefter er det gået støt og roligt den anden vej.

Nye tal fra Eurostat og Landbrug & Fødevarer viser, at produktionen i september faldt med 2,8 pct. til 11,8 mia. kg, hvilket er det laveste niveau for denne måned i de seneste tre år.

Årsagen skal ikke mindst findes i markante produktionsfald i store mejerinationer som UK (-8 pct.), Frankrig (-7 pct.) og Tyskland (-4 pct.).

Yderligere fald forude

Ifølge chefkonsulent i L&F Niels Ole Nielsen vil produktionen højst sandsynligt falde yderligere i de kommende måneder.

”Vi har kun data til og med september, og derfor mangler vi endnu at se effekten af EU’s reduktionsstøtte, som først trådte i kraft fra oktober. Den vil alt andet lige sætte yderligere fart på produktionsfaldet, men præcis hvor meget er svært at sige, da det må forventes, at en del af de mælkeproducenter, der har fået støtte, i forvejen var i gang med at sænke produktionen på bedriften,” forklarer han.

Parallel dansk udvikling

På trods af den aktuelle nedgang er den samlede EU-produktion i 2016 til og med september dog 1,5 pct. højere end i samme periode året før, hvilket skyldes en relativt høj mælkeproduktion i årets første halvdel.

Men ifølge chefkonsulent Niels Ole Nielsen kan en fortsat tilbagegang i kommende måneder meget vel betyde, at 2016-produktionen ender på niveau med 2015 – eller måske endnu lavere.

Den danske mælkeindvejning har oplevet en udvikling, der er meget parallel med EU’s. Dog med den forskel, at produktionen her i landet først begyndte at falde i juli og i september stadig var højere end i september 2014 (men under niveauet i 2015).

Mere info:

Se grafer med udviklingen i EU’s og Danmarks mælkeindvejning de seneste tre år (pdf):
EU
Danmark