01. januar 2016

Hård konkurrence på fremtidens pulvermarked

STORSKALA Pulverproduktion får stadig større betydning for mejerilandene. Opførelsen af endnu et højeffektivt mastodontanlæg i New Zealand skærper konkurrencen, vurderer GEA-direktør.

GEA Niro kunne 3. oktober annoncere en ny kontrakt med Fonterra om opførelse af endnu et tørreanlæg af gigantiske dimensioner på Nordøen i New Zealand. Dermed får verdens største spraytårn i Darfield på Sydøen en ny tvillingebror, hvor størrelsen matcher Rundetårn, og produktionen lyder på svimlende 30 ton i timen. Eller en forarbejdning af 4,4 mio. liter mælk om dagen svarende til en tredjedel af den samlede danske indvejning. Til sammenligning kan de største europæiske og amerikanske anlæg forarbejde i omegnen af en fjerdedel af denne mængde.

Mere pulver

Kontraktens værdi på knap 700 mio. kroner skaber tilfredshed hos GEA Process Engineering i Søborg. Projektet understreger positionen som branchens største leverandør af pulveranlæg med 50 pct. af markedet. Og Niels Erik Olsen, Managing Director i GEA Niro, er overbevist om, at pulver vil vokse yderligere i fremtidens mejerilandskab.

”De grønne græsbælter med optimale vilkår for mælkeproduktion ligger ikke i vækstlandene i Asien, Mellemøsten og Afrika. De har heller ikke ekspertise og tradition for mælkeproduktion. Derfor bliver behovet for at flytte mælk endnu større i fremtiden med pulver som det centrale produkt,” siger Niels Erik Olsen. De senere års udvikling tyder på, at vurderingen er korrekt. Fra 2009 til 2013 steg produktionen af skummetmælkspulver med 12,6 pct. og sødmælkspulver med 27,1 pct. i de største producentlande.

Væksten er dog ikke ligelig fordelt. Inden for sødmælkspulver cementerede New Zealand den absolutte førerposition og øgede produktionen med 66 pct. Inden for skummetmælkspulver nærmede USA sig EU’s produktionstal med en stigning i produktionen på 22 pct. i femårsperioden.

Europa: Specialprodukter

Den europæiske produktion er til gengæld kun ændret med få procent. Det skyldes både begrænsede råvareforsyninger som følge af kvotesystemet – samt hård konkurrence, hvor standardprodukter fra New Zealand er svære at matche. De nye gigantanlæg puster yderligere til konkurrencen med nye normer for udnyttelsen af tørrevolumen, energiforbrug, stoptid for rengøring, spildevand osv. Driftsøkonomien er ifølge Niels Erik Olsen 15-20 pct. bedre sammenlignet med mindre og ældre anlæg. Dertil kommer, at hele den newzealandske infrastruktur er gearet til storproduktioner.

”Derfor ser vi i højere grad europæerne satse på mindre specialproduktioner – eksempelvis inden for modermælkserstatning, hvor man profiterer af hurtigere omstillingsevne på de mindre anlæg,” siger Niels Erik Olsen. Konkurrenceevnen afhænger dog af mere end blot det nyeste og mest moderne anlæg, hvilket blandt andet ses i den amerikanske succes med skummetmælkspulver.

”En del af stigningen i USA’s pulverproduktion handler om energipriser, som er blevet lavere for industrien i takt med det amerikanske skifergas-eventyr,” siger GEA-direktøren, som også bemærker, at newzealændernes superanlæg trods alt også må operere med stop i vintermånederne, hvor de newzealandske frilandskøer ikke malkes.

Kina ønsker nye anlæg

Et andet interessant marked for GEA er Kina, der også har øget produktionen af sødmælkspulver pænt i perioden. Her forventer GEA også flere kontrakter i fremtiden, da nye regulativer pålægger mejerierne en markant opstramning af kvalitetsniveauet på 150 produktionsanlæg, som skal konsolideres til 40 anlæg.

”Vi er rigtig tilfredse med, at kineserne nu ønsker større anlæg med højere fødevaresikkerhed, så det ikke kun er de store byer på østkysten, der får high-end-produkter,” lyder det fra direktøren, som denne eftermiddag havde meget svært ved at skjule optimismen.