01. januar 2016

Mælk på vindermenuen

Yoghurt, valledrik, karamelsmør og ost i massevis – alt sammen hjemmelavet – blev serveret for dommerne, da årets finale i Madkamp – DM i madkundskab blev afviklet torsdag.

I ugevis har elever over hele landet udviklet retter og menuer med mælk og mælkeprodukter og eksperimenteret med mælkens fysisk-kemiske egenskaber. Torsdag kulminerede anstrengelserne, da 12 finalehold skulle servere for et dommerpanel med høje forventninger. Forventningerne blev indfriet, og efter at have smagt sig igennem bl.a. hjemmelavet tykmælk med müsli, hjemmebrygget valledrik, karamelsmør og en mælkebar med chokoladecreme, blev 6. klasse fra Resenbro Skole ved Silkeborg kåret som vinder af årets Madkamp – DM i madkundskab.

Et vigtigt fag

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen ser undervisning i madkundskab som en afgørende faktor i børns dannelse og glæde ved madlavning:

”Det er afgørende for os alle, at vi forstår, hvad vi spiser. Til DM i madkundskab har eleverne arbejdet med, hvordan mælk reagerer, når man koger den, fryser den eller gemmer den. Jo mere man lærer og prøver sig frem, jo klogere bliver man – og jo mere spændende og fantastisk mad kan man lave. Konkurrencen viser, hvor meget man kan bruge madkundskabsfaget til i arbejdet for at styrke børn og unges viden om og interesse for mad,” siger Esben Lunde Larsen.

Også Judith Kyst, direktør i Madkulturen, som er en af kræfterne bag Madkamp – DM i madkundskab, er tilfreds:

”Det er tydeligt, at eleverne har været hele vejen omkring mælken og både lært om historie, kultur og produktion af mælkeprodukter og om råvarens egenskaber. Der er ikke længere nogen, der kan være i tvivl om, at madkundskab er et af folkeskolens allervigtigste fag,” siger Judith Kyst.

5.000 elever har lært om mælk

I alt er over 5.000 elever blevet undervist af lærere, som har været på Madkamp-lærerkursus om mælk og mælkeprodukter, og 41 madkundskabshold har deltaget i Madkamp – DM i madkundskab i de seks semifinaler.

I dommerpanelet for årets finale i Madkamp – DM i madkundskab sad mejeridirektør Ole E. Hansen fra Arla, restauratør John Kofod fra Sortebro Kro, kok Morten Falk fra Kadeau Kbh og Bocuse d’Or, lektor i madkundskab Kirsten Marie Pedersen fra UCL, og madkundskabslærerstuderende Mette Nordahl fra UCSJ.

Det var fjerde gang, Madkamp – DM i madkundskab blev afholdt. Årets tema var Mælk og mælkeprodukter – og deres fysisk-kemiske egenskaber. De tidligere år har temaerne været Æblet og Smag, Korn og Sundhed og Kål og Madkultur. Madkamp – DM i madkundskab er støttet med 6,45 mio. kr. af Nordea-fonden og gennemføres af Madkulturen i tæt samspil med University College Lillebælt, læreruddannelserne på seks af landets professionshøjskoler, Foreningen for madkundskab og skoler over hele landet.