07. januar 2021

Mælk er en uundværlig del af en sund kost i tråd med klimakostrådene

Nye klimakostråd fra Fødevarestyrelsen anbefaler omkring en kvart liter mælk og en skive ost om dagen.
”Det viser, at mælken indeholder nogle næringsstoffer, som er helt essentielle i danskernes kost” siger Merete Myrup, ernæringschef i L&F/mejeri.

Fødevarestyrelsen lancerede i dag en række nye officielle anbefalinger til en både sund og klimavenlig kost: Der skal kort fortalt mere grønt og groft ind i danskernes måltider, men mælk og mejeriprodukter har fortsat en fast plads på spisebordet.

”Mælken kan noget særligt og derfor har den en naturlig plads i kost,” siger ernæringschef for mejeriområdet i Landbrug & Fødevarer, Merete Myrup, der sammen med Mejeriforeningen glæder sig over, at der nu er kommet nye kostråd med fokus på både sundhed og klima.

”Overordnet set bakker vi op om, at myndighederne nu kommer med nogle officielle og letforståelige retningslinjer for, hvordan man kan sammensætte en kost, der både er sund og har et klimafokus. Det er der brug for,” siger Merete Myrup.

Plads til en ostemad

I de nye klimakostråd lyder anbefalingen for mejeriprodukter på cirka 250 ml mælk og 20 g ost om dagen. ”At både mælken og osten er med viser, at mejeriprodukter indeholder nogle næringsstoffer, som er essentielle i danskernes kost. Og som kan være svært at få i tilstrækkelige mængder fra andre kilder,” siger Merete Myrup.

”Men set fra et ernæringsperspektiv er de anbefalede mænger nok lige i underkanten,” indvender hun, og peger på mælkens rolle som en rigtig god kilde til calcium.

Dagsanbefalingen for calcium lyder: Små børn (2-5 år): 600 mg, store børn (6-9-år): 700 mg og teenagere: 900 mg. Et glas mælk (250 ml) og en skive ost (20 g) indeholder i alt ca. 434 mg calcium.

”For at nå op på den anbefalede dosis calcium skal der hver dag indtages pænt store mængder spinat, broccoli og grønkål. Det kan godt blive en udfordring i mange familier at sammensætte måltider, der sikrer, at alle får calcium nok på den måde. Her ville fx en skål yoghurt være en stor hjælp,” siger hun.

Ernæringschefen understreger dog, at hendes indvendig ikke skal forstås som generel kritik af kostrådenes øgede fokus på vegetabilske råvarer.

”Det er kun glædeligt, at der nu lægges op til øget indtag af grove grøntsager, fuldkorn og bælgfrugter - det vil de fleste af os have gavn af – og mejeriprodukter kan være med til at give smag og fylde til mange grønne retter. Overordnet set er der tale om nogle enkle retningslinjer for, hvordan danskerne fremover kan sammensætte deres måltider til gavn for både klima og folkesundheden.”

Mere info: 

De nye klimakostrådFødevarestyrelsens hjemmeside Alt om kost