Madbloggere mødte mejerister … og nye retter med økologisk ost opstod
Fem populære influencere har besøgt mejerier, hvor de blev klogere på økologisk ost og udviklede nye retter, som nu præsenteres på sociale medier.
Den ene er ekspert i at udvikle opskrifter og at dele dem med tusindvis af følgere på Instagram, Facebook og andre sociale medier. Den anden er mejerist og brænder for at lave økologisk ost. Hvad sker der, når de to ser hinanden i øjnene?
Det undersøger ’Ostematch’ – et fremstød for økologisk ost udviklet af Ost & ko, Mejeriforeningens kampagne for ostekultur – hvor fem madbloggere og fem ostemagere mødes parvis og taler om ost.
Blandt deltagerne i ostematchen er Søren Willadsen, bosat på Fanø, influencer, blogger og indehaver af gastromad.dk. Han fik tilsendt en Kong Bars Ost fra Naturmælk, skabte en ny ret med den og besøgte for nylig det sønderjyske mejeri. Der mødte han Jesper Fogh, ophavsmand til Kong Bars og fik en snak om kunsten at fremstille ost.
”Jesper er en virtuos håndværker med en enorm passion for ost. Han bruger sine hænder og osteredskaber som en tømrer bruger sit grej, arbejder med smagene og går ikke af vejen for at tage oste med hjem og videreudvikle dem. Mange af hans ideer om, hvordan ost kan smage, og hvad den kan bruges til, kan jeg tage med til mit køkken,” siger Søren Willadsen.
Ostemager Jesper Fogh fik også noget med hjem fra mødet med den fanniske madblogger.
”Når jeg har ’sluppet’ osten, ved jeg ikke, hvem der køber den, hvad køberne synes om den, og hvad den bliver brugt til. Det savner jeg ofte. Derfor var det spændende at tale med Søren – der som professionel madblogger kender de nyeste tendenser – om hans syn på ost i madlavning. Det gav mig ny inspiration,” forklarer Jesper Fogh.
Tørret hyldeblomst og gamle ostekar
Under en rundvisning på mejeriet bed Søren Willadsen mærke i, hvordan store dele af osteproduktionen ikke er fuldstændig automatiseret, men har plads til små detaljer og foregår med udstyr med en del år på bagen.
”På et af de små lagre lå der ost med tørret hyldeblomst, som skal vendes på bestemte tidspunkter. Det er vildt. Det er også interessant, at man bruger gamle, specialfremstillede kar til ostemassen og alligevel er i stand til at producere oste, der kan fås i butikker landet over,” konstaterer Søren Willadsen.
Han rundede sin visit af med at tilberede den ret med Kong Bars Ost, han havde udviklet på forhånd, og serverede den for Jesper Fogh.
”Det gjorde jeg med en vis ærefrygt, for det var noget særligt at lave retten til Kong Bars Osts ’far’. Heldigvis syntes han godt om den,” fortæller Søren Willadsen, der kreerede røgede muslinger på nye kartofler med støv af ramsløg og Kong Bars på toppen.
Stimulere interessen for øko-ost
Hos Mejeriforeningen glæder Senior Marketing Manager Lars Witt Jensen sig over influencernes og ostemagernes oplevelse af ’Ostematch’:
”Vi vil gerne styrke båndene mellem osteproducenter og populære bloggere, som kan give deres følgere ideer til at bruge ost til andet og mere end fx den traditionelle ostemad eller på pizzaen. På den måde kan ’Ostematch’ være med til at stimulere den stigende interesse for økologisk ost hos forbrugerne.”
I august præsenterer Ost & ko film om bloggernes mejeribesøg og ostesnak med mejeristerne på www.ostogko.dk.
Her er retterne i 'Ostematch':
Som deltagere i Ost & kos 'Ostematch' har fem madbloggere besøgt øko-mejerier og udviklet nye retter med ost:
Mads Vindfeld, Madsvin (Løgismose)
Søren Willadsen, Gastromad (Naturmælk)
Nana Balle, Point of View (Søvind, Mammen Mejerierne)
Rasmus Krarup, Mandekogebogen (Thise Mejeri)
Emilie Qvist Kjærgaard, @millerqvist - kræver Instagram-profil (Thise Mejeri)