10. februar 2023

Landmænd dyster på bæredygtighed

En mælkeproducent, en kalveopdrætter og en griseproducent konkurrerer i tre korte film om at præsentere det bedste initiativ inden for bæredygtighed på deres gård. Tiltagene bliver bedømt af to dommere, som kårer en vinder i hvert afsnit.

”Har vi ikke samfundets accept af at være her, så er vi her jo ikke. Derfor er det altafgørende, at vi er åbne og fortæller og viser hvad vi gør, ligesom vi skal lytte til, hvilke forventninger, der er til os. Der er mange fordomme om landbruget, men de er lettere at bryde ned, hvis vi inviterer folk indenfor og tager en dialog med dem.”

Ordene kommer fra Vibeke Søndergaard Jørgensen, som til daglig er mælkeproducent på Mors, men nu også er en af deltagerne i tv-serien ’Jagten på bæredygtighed’ produceret af SEGES Innovation. Sammen med en kalveopdrætter og en griseproducent dyster hun om at kunne fremvise de bedste initiativer inden for bæredygtighed. ’Åben stald’ er et af Vibeke Jørgensens tiltag, og det handler om, hvordan hun arbejder med social bæredygtighed ved at åbne gårdens stalddøre for alle interesserede.  

Tv-serien består af tre afsnit, hvori de tre landmænd tilsammen præsenterer ni meget forskellige tiltag, som vel at mærke ikke kun omhandler klima. Også dyrene, medarbejderne, miljøet og det omgivende samfund indgår i begrebet bæredygtighed. Efter hvert afsnit vurderer to dommere landmændenes indsats og hvilken betydning de har, inden de kårer det bedste initiativ.

Kun et lille udpluk
Sammen med sin mand Søren driver Vibeke Jørgensen Nørgaard Landbrug på Mors, hvor de har godt 300 malkekøer og 310 hektar jord.

I filmene fortæller Vibeke Jørgensen om tre af de bæredygtighedstiltag, der er gennemført på gården. Ud over ’åben stald’ handler det om lederudvikling og om fordelene ved at høste seks slæt græs i stedet for fire. Vibeke Jørgensen understreger, at de tre eksempler kun udgør et lille udvalg af de mange bæredygtighedstiltag, der i årenes løb er foretaget på gården.

”I samarbejde med filmproducenterne lavede vi en lang liste over mulighederne her på Nørgaard, som de kunne vælge ud fra. Noget af det, der ikke bliver vist, er vores arbejde med ESG (Environment (miljø), Social (samfund) og Governance (ledelse) – red.), og vores naturforvaltningsplan til forbedring af biodiversiteten. Vi bor – synes vi selv – i et naturskønt område med blandt andet strandenge, og vores kvier afgræsser store arealer, hvilket er med til at forbedre biodiversiteten,” fortæller Vibeke Jørgensen og nævner nogle flere af de mange tiltag på gården, som ikke er kommet med i filmene:

”Vi leverer også gylle til et biogasanlæg, vi har bragt strømforbruget ned på samme niveau som i 2014, selv om vi har udvidet, vi affaldssorterer og vi har en personalehåndbog for vores fire medarbejdere, der blandt andet omfatter ’det gode arbejdsliv’ og efteruddannelse.”

Vibeke Jørgensen har brugt sin uddannelse som civilingeniør i ’Environmental management and planning’ fra Aalborg Universitet til at sætte gang i mange af initiativerne på gården. For eksempel var Nørgaard Landbrug en af de første gårde, der på eget initiativ fik lavet en ESG-rapport i 2021.

”Med ESG-rapporten kommer vi hele vejen rundt om bæredygtighed, fordi vi skal dokumentere for eksempel gårdens elforbrug, dyrevelfærd og anvendelse af gylle i rapporten,” konstaterer hun.

Eksempler på de gode historier
Det er landbrugets videnscenter SEGES Innovation, der har produceret ’Jagten på bæredygtighed’, og om baggrunden for tv-serien siger afdelingsleder for Fagkommunikation Karina Bjørn:

”Alles øjne er rettet mod bæredygtige løsninger – ikke mindst i landbruget. Med filmene vil vi gerne vise, hvor dygtige de danske landmænd er og hvor langt de er med forskellige, gode løsninger i forhold til bæredygtighed. Folk uden indblik i landbruget er hurtige til at skælde ud på erhvervet, og derfor er det vigtigt at fortælle nogle af de mange gode historier. Derudover håber vi, at serien kan inspirere flere landmænd til at arbejde med bæredygtighed i forhold til både miljø, ledelse og den sociale del.”

Fakta ’Jagten på bæredygtighed’
’Jagten på bæredygtighed’ er titlen på en tv-serie i tre afsnit, hvor tre landmænd har hovedrollerne: Jakob Bladt, griseproducent i Sønderjylland, Vibeke Søndergaard Jørgensen, mælkeproducent på Mors og Anders Peter Jensen, kalveproducent i Vendsyssel. 

I hvert afsnit præsenterer landmændene et tiltag på deres gård, der sætter skub i den bæredygtige udvikling på bedriften – og i dansk landbrug. Til slut bliver landmændenes tiltag kommenteret og vurderet af to dommere, Jakob Lave, direktør for bæredygtig forretningsudvikling, DLG, og Pernille Stenstrup, landbrugsdirektør, Danske Bank, der i slutningen af hvert afsnit kårer en vinder.

Se de tre film