Konference om bæredygtig kost og udvikling på landet
Hvad skal der til for at få danskerne til at spise mere sundt og bæredygtigt? Det er et af de spørgsmål, der vil blive drøftet på Mejeriforeningens konference, hvor der også sættes fokus på landmændenes og mejeriernes rolle i landdistrikterne.
Danskernes kost skal være mere klimavenlig, men der skal helst ikke gås på kompromis med sundheden og den gode smag. Den udfordring er et af emnerne på Mejeriforeningens konference ’Mejerisektoren i den grønne omstilling – sund kost og bæredygtig fødevareproduktion’.
På konferencen, der finder sted på Christiansborg på tirsdag den 21. september, mødes en række fagfolk, politikere og andre stakeholdere for at diskutere og inspirere til, hvordan fremtidens bæredygtige mejeriproduktion skal se ud. Det er fjerde år i træk, at Mejeriforeningen afholder en konference om bæredygtig fødevareproduktion med fokus på mejerisektoren.
Lang vej igen
Under konferencens første del sættes der fokus på kostens rolle i omstillingen.
”I Danmark har vi fået de nye klimakostråd og forskellige redskaber som fx apps i detailhandlen, der kan hjælpe os til at spise mere bæredygtigt og sundere. Men realiteten er, at mange danskere stadigvæk er langt fra at spise en klimarigtig og sund kost,” siger ernæringschef i L&F/mejeri Merete Myrup, som er medarrangør af konferencen.
”Så hvad skal der til, for at danskerne for alvor handler på det? Vi tror, at løsningen skal findes i et bredt samarbejde mellem ernæringsfaglige, forbrugerne, dagligvarehandlen og politikerne. Det sætter vi fokus på i en paneldebat,” fortæller hun.
Fremtiden på landet
Den anden halvdel af konferencen handler om, hvordan der kan sikres gode rammer for en bæredygtig udvikling på landet.
”Mejeribruget spiller en vigtig rolle på landet, og derfor skal vi aktivt bidrage til, at der sker en bæredygtig udvikling. Det gælder ikke mindst den kommende generation af mælkeproducenter, så hvordan mener de, at fremtidens bæredygtige mejeriproduktion skal se ud? Det glæder vi os til at diskutere med de indbudte oplægsholdere og debattører,” siger Merete Myrup.
En af oplægsholderne, Leif Friis Jørgensen, direktør for Naturmælk og Øllingegaard Mejeri, kommer netop ind på det emne ved blandt andet at stille spørgsmålet: Hvordan ser mælkeproducenterne og mejerierne på fremtiden for landdistrikterne.
Blandt konferencens øvrige oplægsholdere og debattører er fødevareminister Rasmus Prehn, Anders Kronborg, fødevareordfører for Socialdemokratiet, Rasmus Nordqvist, landbrugsordfører for SF, Coops CSR-chef, en landdistriktsforsker samt repræsentanter for Tænketanken Frej og Landdistrikternes Fællesråd.
Konferencen, der afholdes på Christiansborg på tirsdag den 21. september fra kl. 13 til 16, kan følges via dette link