01. januar 2016

Karolinepiger overstrålede udstilling

IKONER Gensynsglæden var stor, da 150 tidligere Karolinepiger mødtes på Dansk Landbrugsmuseum.

Arrangørerne på Dansk Landbrugsmuseum havde lagt program efter, at maksimalt et halvt hundrede tidligere Karolinepiger ville tage imod invitationen om at mødes forud for åbningen af udstillingen ’Åh, Karoline – Dansk madkultur i 50 år’. Men den 7. februar mødte ikke færre 150 kvinder mødte op for at fejre udstillingen og hinanden, og et øjeblik så det ud, som om arrangørerne var ved at blive kvalt i egen succes i de begrænsede lokaliteter. Det løste sig dog, efterhånden som de gamle veninder fandt hinanden og fik gang i snakken… 

På grund af den store interesse er det allerede planlagt at gentage træffet 14. juni 2014. 

Kulturbærere

Karolinepigerne mødtes kl. 10 over kaffe og rundstykker – selvfølgelig med smør og ost. Herefter var der samling og taler før frokosten, som naturligvis bestod af de mest populære opskrifter fra Karolines Køkken. Og endelig den officielle åbning af udstillingen om dansk madkultur i 50 år, hvor koen Karoline, Karolines Køkken og Karolinepigerne spiller en stor rolle. 

”Vi vil gerne dokumentere historien om Karolinepigerne, som jo er en unik del af historien om den danske madkultur. Sagen er bare, at der faktisk er meget, vi ikke rigtig ved om det her, og det er jo vigtigt at gøre, mens vi stadig har førstehåndkilderne,” sagde Bettina Buhl, museumsinspektør på Dansk Landbrugsmuseum. 

Historien handler om både om de piger, der over tre årtier, fra 1961 til 1989, var udsendt som ambassadører for danske mejeriprodukter, om de få, der kom før, og dem, der fulgte efter som demonstratricer på hjemmemarkedet i 90’erne. Alle føler de sig som ’ægte Karolinepiger’, og alle var repræsenteret denne dag. 

Hannes historie

Blandt de mange møder vi Hanne S. F. Laursen, der var en af de allerførste piger, som var sendt ud som ambassadør for dansk landbrug i 1960 – et år før de første hold officielle Karolinepiger, der daterer sig til august 61. 

Hanne med pigenavnet Marcussen var Karolinepige i England fra 1960 til 63. ”Vores formål var at promovere dansk smør, ost og bacon. Vi rejste rundt fra by til by, hvor vi var en uge ad gangen – for det meste alene. Vi rejste i tog og busser med vores store dragkister med udstyr; borde, knive med videre. Selvom vi fik gode diæter og boede på hotel, var der meget at sørge for; fx skulle uniformen stryges hver dag - med håndstrygejern på gulvet!,” fortæller Hanne, men konkluderer: 

”Det var en fantastik måde at bruge sin ungdom på. Vi Karolinepiger blev nok lidt mere selvstændige end andre. Vi kom ud i verden, vi oplevede en masse og lærte at stå på egne ben. Det gav rygrad,” siger hun.

Hanne S. F. Laursen var blandt de allerførste Karolinepiger, som blev sendt ud. Hun gjorde tjeneste i England fra 1960 til 1963.