01. januar 2016

Fortsat kraftigt prisfald på mælkepulver

Uge 33. Internationale ugepriser

Sommerens negative tendens på det globale marked fortsætter og i indeværende uge under yderligere pres af den russiske boykot.

Mælkepulvernoteringerne falder fortsat kraftigt. Siden starten af året frem til uge 33 er noteringerne for de vigtigste produkter nedjusteret som nedenstående:

Smør, NL: -17,5 pct.
Edam, D: -13,2 pct.
WMP, NL: -32,2 pct.
SMP, NL: -27,3 pct.

Siden uge 29:

Smør, NL: -4,0 pct.
Edam, D: -4,8 pct.
WMP, NL: -16,0 pct.
SMP, NL: -14,3 pct.

Se de aktuelle grafer med prisudviklingen for smør, ost og pulver (PDF) 

Til trods for at den russiske boykot især rammer osten, da Rusland sidst år importerede 257.000 ton ost fra EU, så reagerer det tyske ostemarked positivt i denne uge. I Tyskland reagerer markedet nemlig på de lokale forhold med god efterspørgsel og små lagre. Da et stort antal tyske mejerier i forvejen var udelukket fra eksport til Rusland, vil påvirkningen kun være indirekte.

Til gengæld vil der være reaktioner når varer fra lande som Finland, Litauen og Holland skal omdirigeres til andre destinationer. Som nævnt importerede Rusland sidste år 257.000 tons ost fra EU, det svarer til godt halvdelen af deres import, og det svarer til ca. 30 pct. af EU’s eksport. I år er der på fem måneder importeret 92.326 ton, så stoppet vil være mærkbart for alle.

Smøreksporten til Rusland fra EU i 2013 var på mere beskedne 35.360 ton, men også her er det en betydelig andel af den europæiske eksport, og det er især kritisk for Finland, der leverer ca. halvdelen, men det er heller ikke uden betydning for Danmark.

Generelt er det en voldsom forstyrrelse af balancen på markedet i EU, i en situation, hvor markedet globalt i forvejen var under pres.

Torsdag afholdes et ekstraordinært i EU’s forvaltningskomite. Der vil blive diskuteret evt. markedsstøttemekanismer, men fokus er på frugt og grønt. På mejeriområdet er der dog en teoretisk mulighed for at der indføres støtte til privat oplagring af ost.