Ingen jul uden risalamande – og dog
Den klassiske risalamande er fortsat øverst på listen over mad, som danskerne (81 pct.) forventer at få juleaften. Kun overgået af brun sovs (86 pct.) og brunede kartofler (83 pct.).
Men måske er der nye desserter på vej ind på julebordet, lyder det fra Arla, som kan registrere en markant stigende interesse for opskriften på ’Jule-is’ med marcipan, chokolade og mandler – og kirsebærsauce.
Julen er traditionernes fest – og det gælder i høj grad maden. Det viser en aktuel analyse af ’Danskernes forventninger til julen 2023’, som Norstat har udført på vegne af Landbrug & Fødevarer blandt 1.100 repræsentative danskere.
Julemaden er nemlig noget af det, folk glæder sig allermest til juleaften (kun overgået af samvær med familie og venner). Og spørger man danskerne hvilken type mad, de forventer den 24. december, lyder svarene således: Brun sovs (86 pct.), brunede kartofler (83 pct.), risalamande (81 pct.), hvide kartofler (80 pct.), and (75 pct.), rødkål (73 pct.), flæskesteg (67 pct.) og chips (57 pct.).
Utrolig populær dessert
Set fra mejeribranchens side er det naturligvis interessant, at den mælke/fløde-baserede dessert slår både and og flæskesteg på julebordets hitliste. En tendens man tydeligt mærker hos Arla, hvor antallet af søgninger på ’risalamande’ i opskriftsdatabasen altid er højt, og som alene i år er steget med over 20 pct. i forhold til sidste år (1. nov.-12. dec.).
”Risalamande er fortsat utrolig populær, kan vi se i vores søgestatistik. Det er en klassiker, som folk bare skal have på julebordet, og det hænger naturligvis tæt sammen med traditionen med at dyste om en mandelgave,” konstaterer Tove Færch, Food Inspiration specialist i Digital & Media hos Arla.
Alternativ til risalamanden
Det paradoksale er, at hver 10. dansker, som spiser risalamande til jul, faktisk ikke bryder sig om denne dessertklassiker. Det viste en undersøgelse, som Arla foretog for et par år siden. Et tydeligt tegn på, at det er traditionerne, der styrer, når danskerne samles omkring julebordet.
Men måske er nye traditioner på vej ind. Arlas opskriftssite præsenterer jævnligt nye bud på juledesserter, og i år er opskriften på ’Jule-is’ med marcipan, chokolade og mandler – og kirsebærsauce til – blevet et stort hit. Antallet af søgninger er således steget med 500 pct. i forhold til sidste år.
”Det er dejligt, at folk er med på at prøve noget nyt engang i mellem. Vi vil gerne inspirere danskerne til at udvide deres julemenuer, uden at de behøver at vende op og ned på alle de hyggelige traditioner, som hører julen til. Om ikke andet, så af hensyn til de familiemedlemmer, der ikke bryder sig om risalamande,” siger Tove Færch.
Vi bager løs i weekenden
Ud over søgninger på risalamande og jule-is er der øjeblikket stigende interesse for opskrifter på mange af de andre lækkerier, som også hører julen til, fortæller Tove Færch.
Risengrød er en af de mest populære, efterfulgt af havregrynskugler, jødekager, vaniljekranse og æbleskiver (+ 30 pct. i forhold til sidste år).
”Interessen for juleopskrifter er stigende gennem hele december. På lørdage og søndage eksploderer det nærmest, så det er i særdeleshed en weekendting at bage kager og lave søde julegodter,” fortæller Tove Færch.
MERE INFO
Landbrug & Fødevarers analyse af danskernes forventninger til julen:
Hele analysen kan downloades som PDF nederst på siden.
Arlas bud på en alternativ juledessert med hjemmelavet is og mandler m.m.
Video med dessertkok Marie Holm, der risalamande anno 1910 sammen med kokkepige fra Frilandsmuseet.