Ny handelsaftale med Canada og EU gavner dansk oste-eksport

I dag træder frihandelsaftalen mellem EU og Canada i kraft. Aftalen giver den danske fødevareklynge markant bedre adgang til det canadiske marked.

Branchen
EU
Eksport
Internationalt

Den frihandelsaftale, der i dag træder i kraft mellem EU og Canada, indebærer, at op mod 91,7 pct. af tolden på landbrugs- og fødevareområdet vil blive fjernet som del af frihandelsaftalen. For mejerisektoren betyder aftalen, at den toldfri kvote for ost til Canada bliver mere end fordoblet. Aftalen giver dermed god mulighed for, at danske virksomheder kan øge eksporten af både kvalitetsoste og industriost, der indgår som ingrediens i anden fødevareproduktion.

I en kommentar til aftalen, udtaler formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild:

”Der er tale om en vigtig aftale, som nu endelig kan træde i kraft. Den danske fødevareklynge er helt afhængig af velfungerende handelsaftaler og international samhandel. Det her er en aftale, som både vil være til gavn for den danske fødevareklynge og den canadiske.”

Danmarks eksport af ost til Canada havde i 2016 en værdi af lige knap 90 mio. kroner. Udover mejerisektoren vil frihandelsaftalen også få betydning for eksporten af sammensatte fødevarer som fx kiks, brød, bagværk, kartoffelstivelse og ingredienser til brug i forarbejdning af fødevarer og foder.

Aftalen vil være fuldt indfaset på landbrugs- og fødevareområdet over en fem- til syvårig periode.

Download mere info:
Landbrug & Fødevarer har udarbejdet en kort vejledning om frihandelsaftalen (PDF)

Nye tal om mejeribranchen

Hvor mange ton ost eksporterede Danmark sidste år? Er importen af yoghurt stigende? Få svarene i en helt ny udgave af den klassiske ’Mejeristatistik’.

Læs mere

Oste forvandles i kalkgruben

Thise Mejeri lader nogle af deres oste ’gå under jorden’ – nærmere bestemt i Hjerm Kalkgrube – når de skal lagre. Opholdet giver ostene en helt anden smag og konsistens, end de ville have fået på et normalt lager.

Læs mere

Kvægbruget møder veloplagt kommissær i Bruxelles

Formanden for Landbrug & Fødevarer Kvæg, Christian Lund, og formanden for Mejeriforeningen, Steen Nørgaard Madsen, mødtes tirsdag aften med EU's landbrugskommissær Phil Hogan i Bruxelles for at drøfte forslaget til CAP 2020 og markedssituationen.

Læs mere