03. marts 2017

Hjælp til nye, bekymrede skoleforældre

Den nye forældrehåndbog ’Sund & glad skolestart’ skal klæde kommende skoleforældre ordentlig på, så både børn, forældre og skolens medarbejdere får en sund og glad skolestart.

Når nye 0.klasser starter, er det en omvæltning for både børn og forældre. Det er godt at have sommerfugle i maven, men hvis forældrenes bekymringer får lov at tage overhånd, kan det få negativ indflydelse på opstarten af en ny årgang.

Det er ikke altid nemt for skolens medarbejdere at navigere i de forskellige spekulationer, der præger forældrene i dag, fortæller Helle Brønnum Carlsen, der er underviser og en af forfatterne bag den reviderede udgave af forældrehåndbogen Sund & glad skolestart:

”Jeg har undervist elever fra 1. til 10. klasse i 32 år. Og jeg har endnu ikke mødt en ny foræl-dreårgang, som ikke var bekymrede for deres børns skolestart. Faktisk oplever jeg en tydelig tendens til øget bekymring hos forældrene gennem de seneste år, og det er helt afgørende for det fremtidige samarbejde mellem skole og hjem, at imødekomme forældrenes bekymringer med konkrete værktøjer fra starten.”

Bogen, der udgives af Mejeriforeningen i samarbejde med Skole og Forældre, tilbydes gratis til kommende skoleforældre i alle folkeskoler og frie grundskoler.

Forældre er en vigtig samarbejdspartner

Siden skolereformen blev vedtaget, er der skabt øget fokus på bevægelse i undervisningen, men sundhed handler også om sund mad og sociale kompetencer. Det stiller store krav til forældrene og til skolens personale, der skal samarbejde om at skabe robuste og læringsparate elever.

”Det kan være en stor udfordring at navigere i forældrenes forskellige bekymringer og at finde det bedste svar på spørgsmål om alt lige fra madpakkeråd til aktivitetsniveau i klassens forældreråd. I forældrehåndbogen kan forældrene selv finde svar på det meste, ligesom medarbejderne kan få et indblik i, hvordan man kan etablere gode samarbejder for at støtte op om børnenes skolestart,” siger Helle Brønnum Carlsen.

Næring til læring

Helle Brønnum Carlsen har foruden sin undervisningserfaring en Ph.d. i Mad og Æstetik, som hun drager nytte af i udviklingen af de inspirerende opskrifter og sundhedsråd, forældrehåndbogen også rummer. Ifølge Helle Brønnum Carlsen bygger en sund og glad skolestart nemlig i høj grad på, at eleverne får den rigtige næring både derhjemme fra morgenstunden og i løbet af skoledagen.

Netop dette fokus på næring til læring er en af de primære årsager til, at Mejeriforeningeni år har udarbejdet en revideret version af forældrehåndbogen:

”Vi har udgivet forældrehåndbogen siden 2007, og i år har vi valgt at revidere bogen for at få mere fokus på næring til læring. Vi oplever, at dette emne fylder meget hos både skoler og forældre i dag. I bogen tager vi et bredt perspektiv på begrebet sundhed, og forfatterne taler derfor både om søvn, mobning, motion, mad- og drikkevaner. Det er alt sammen emner, som vi anser som vigtige i forhold til de nye børnehaveklasser,” fortæller Louise Poulsen, der er projektleder hos Mejeriforeningen.

Fakta om forældrehåndbogen Sund & glad skolestart

Bogen er en guide til nye skoleforældre og samtidig et værktøj til skolens personale, så de er bedst muligt rustet til at støtte forældrene i dagliglivet som skolebarnsfamilie.

Bogen er udgivet af Mejeriforeningen i samarbejde med Skole og Forældre.

Sund & glad skolestart er en revideret udgave af den tidligere forældrehåndbog, Mit barn skal i skole.

Bogen stilles gratis til rådighed for alle folkeskoler og frie grundskoler.

Redaktionen har samarbejdet med forældre, skoleledere og andre fagkyndige i udarbejdelsen af bogen. Ud over Helle Brønnum Carlsen bidrager følgende forfattere til bogen:
Adam Breum, uddannet pædagog og cand.pæd. i pædagogisk psykologi, børnehaveklasseleder i 12 år på N. Zahles Seminarieskole.
Mette With Hagensen, landsformand i Skole og Forældre og mor til 3 skolesøgende børn.
Pia Jessen, formand for Børnehaveklasseforeningen, pædagog og konsulent i udeliv og bevægelse samt børnehaveklasseleder på Horne-Tistrup skolerne i Varde Kommune.
Dr.med. Bente Klarlund Pedersen, overlæge på Rigshospitalet, professor ved Københavns Universitet og leder af Trygfondens Center for Aktiv Sundhed.
Per Schultz, uddannet lærer, cand.psyk. og dr.phil. fra Københavns Universitet, medlem af Børnerådet siden 1994.