20. februar 2017

God grobund for øget øko-eksport

Op mod 50.000 gæster besøgte i sidste uge verdens største økologimesse BioFach, og mange lagde vejen forbi de danske mejeriers stande.

Der var stor interesse for danske, økologiske mejeriprodukter blandt de ca. 50.000 indkøbere og fødevareproducenter, der i sidste uge besøgte den internationale økologimesse, BioFach, i Nürnberg, Tyskland.

”Stemningen har været fantastisk! Hvis bare halvdelen af de henvendelser, jeg har fået fra kinesiske indkøbere, bliver til noget, så kan jeg holde ferie resten af livet,” som mejeridirektør Poul Pedersen, Thise Mejeri, udtrykte det i Jyllands-Posten.

Poul Pedersen tager dog foreløbig de kinesiske forespørgsler med et gran salt. Tyskland er Thises største eksportmarked, og Poul Pedersen har også forventninger til at lande som Holland og Belgien i de kommende år vil aftage stigende mængder af mejeriets produkter.

Eksport bliver nødvendig

Fremover vil de danske øko-mejerier sandsynligvis også være tvunget til at eksportere en stigende del af deres produktion.

”Det danske marked for økologiske mejeriprodukter er stort set mættet, og derfor skal størstedelen af væksten i produktionen af økologisk mælk kanaliseres ud på eksportmarkederne,” siger chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer, Ejvind Pedersen.

De nyeste tal fra L&F viser, at den danske produktion af øko-mælk i 2016 steg med 6 pct. til 499 mio. liter. Med en fortsat stigning i produktionen hos de eksisterende producenter samt de mange landmænd, der er i gang med at lægge om til økologi, forventer Ejvind Pedersen, at den økologiske mælkeproduktion i 2018 vil komme op på 675 mio. kg.