01. januar 2016

Koen og mælken – en opdateret succes

Der er netop udkommet en revideret og opdateret version af undervisningsmaterialet ’Koen og mælken’, der giver grundskolens 4.-6. klasser viden og øvelser om køer og mælk.

Et af Landbrug & Fødevarers mest populære undervisningsmaterialer, ’Koen og mælken’, er netop udkommet i en helt ny version. Over 50 sider beskriver bogen mælkens vej fra gården – til mejeriet – til dig.

Første halvdel handler om køer og hvad der sker ude på gårdene, derefter fortæller den om mejeriet og hvordan mælken bliver til forskellige produkter, og til sidst om mælkens rolle i kosten og betydning for vores ernæring.

"Den nye udgave af Koen og mælken afløser vores velkendte materiale af samme navn, som alle lærere kender. Den har været ude på skolerne siden 1994 og er alt i alt trykt i 140.000 eksemplarer. Den skal bruges i grundskolens 4.-6. klasse til undervisningen i natur/teknologi samt madkundskab, ligesom den kan indgå i tværfaglige forløb mellem de to fag og andre flerfaglige forløb," fortæller projektleder Ida Binderup fra Landbrug & Fødevarers skoletjeneste.

Lever op til den nye skolereform

Der er flere grunde til den nye udgave af Koen og mælken. For det første trængte den til en opdatering på tal og facts - den seneste opdatering var i 2007, og der er sket en del siden da. Dernæst stiller skolereformen nye krav til undervisningen og dermed også til læremidlerne.

"Med skolereformen er der øget fokus på at børnene skal røre, gøre, føle og sanse i læringen, ligesom de skal være mere fysisk aktive i løbet af skoledagen. Så vi har tilføjet en række øvelser som aktiverer børnene, hvor de f.eks. skal blindsmage forskellige slags mælk, kærne deres eget smør eller prøve at rejse sig om ko," fortæller Ida Binderup og fortsætter:

"Alle vores undervisningsmaterialer tager udgangspunkt i folkeskoleloven, så de lever op til de rammer, som lærerne arbejder under. De kan bruge dem direkte i deres undervisning, med de krav der er i reformen."

Lægger op til gårdbesøg

Samtidig spiller L&F’s undervisningsmaterialer altid tæt sammen med tilbuddet om gårdbesøg. Derfor får 4.-6. klasser, som skal ud at besøge en landmand, et gratis klassesæt.

"Det er praktisk og økonomisk muligt for os, fordi vi arbejder tæt sammen med de lokale centre for undervisningsmidler, der distribuerer vores undervisningsmaterialer," siger Ida Binderup.

Effekten af skolereformen kan også ses på antallet af skoleklasser, der kommer på gårdbesøg, som er steget med omkring 30 pct. Skolereformen lægger nemlig op til at tage på ekskursion – en vigtig del af reformen er ’Åben Skole’, der handler om at skolerne skal have større kontakt med - og mere ud i - det omgivende samfund.

Bag den nye version af Koen og mælken, der er finansieret af Mælkeafgiftsfonden, står L&F sammen med Mejeriforeningen og Skolemælk.

Læs mere om Koen og mælken – og L&F’s øvrige undervisningsmaterialer på skole.lf.dk.