01. januar 2016

Brexit er en ’lose-lose’ situation

For mejeribruget har Storbritanniens fremtidige rolle i forhold til EU stor betydning, men i øjeblikket er der flere spørgsmål end svar på, hvad der kommer til at ske, vurderer erhvervspolitisk chef for Danish Dairy Board Bruxelles Kirsten Holm Svendsen.

”Eksporten af smør og ost til Storbritannien betyder rigtig meget for dansk mejeribrug. Samtidig er Storbritannien den tredjestørste producent af mejeriprodukter i EU, og briterne har haft stor vækst i eksporten af mejeriprodukter. Derfor er de lige så interesserede som os i at bevare en situation så tæt på status quo som muligt. I øjeblikket ser det bare ikke særlig sandsynligt ud.”

Sådan lød det, da erhvervspolitisk chef for Danish Dairy Board Bruxelles Kirsten Holm Svendsen mandag holdt et oplæg i Agro Food Park om de mulige konsekvenser ved Brexit. Hun lagde ikke skjul på, at situationen hele tiden ændrer sig, og at der i øjeblikket er flere spørgsmål end svar.

Afventer Højesteret

”I øjeblikket venter vi på, at Storbritanniens Højesteret kommer med en afgørelse om, hvorvidt landets regering uden videre kan holde fast i beslutningen om at forlade EU, eller om landets parlament skal spørges først. Den afgørelse forventes at blive truffet inden jul. Men derudover ser det ud som om, briterne i øjeblikket ikke rigtig ved, hvordan de skal gribe situationen an, eller hvad de vil. Det skaber uklarhed, hvilket aldrig er godt for virksomhederne. Så alt i alt vil jeg betegne det som en ’lose-lose’ situation,” sagde Kirsten Holm Svendsen.

Irland har de største udfordringer

Hun tror, at det kan blive meget vanskeligt for briterne at nå at indgive deres anmodning om udmeldelse til marts 2017, som de har meddelt. Desuden vil det være så godt som umuligt at nå frem til en endelig løsning inden for de to år, der er tidsrammen, og der kan blive behov for en meget lang overgangsordning, hvis briterne skal forlade EU.

Skrækscenariet er, hvis flere medlemslande - enten som følge af voksende nationalisme eller af rent økonomiske grunde - følger efter Storbritannien ud af EU.

”Et land som Irland kan blive særdeles hårdt ramt, hvis grænsen til Storbritannien bliver lukket, og dette kunne få Irland til at overveje at følge Storbritannien. Teresa May har ganske vist udtalt, at der ikke vil blive tale om en ”hard border” mellem Nordirland og Irland. Men det er et ret umuligt scenarie, med mindre der bliver tale om fastholdelse af de fire friheder (fri bevægelse for varer, tjenesteydelser, personer og kapital),” forklarede Kirsten Holm Svendsen og tilføjede, at problemet er særdeles aktuelt på mejerisiden, idet en væsentlig del af mejerikapaciteten i Nordirland ejes af irske mejeriselskaber.

Brexit værre end russisk embargo

Kirsten Holm Svendsen sluttede af med at referere EU’s landbrugskommissær Phil Hogan, som deltog i European Dairy Association’s konference i sidste uge. Her satte han Brexit-problemets størrelse for mejerisektoren i relief ved at bemærke, at den russiske embargo er et stort problem for mejerisektoren, men eksporten til Storbritannien er næsten dobbelt så stor, så hvis den går i stå, så er vanskelighederne til at få øje på.