01. januar 2016

Holstebro Mejeri blev dobbelt smørmester

Arla Foods Holstebro Mejeri vandt både gourmetpris og det traditionelle mesterskab i smør, da vinderne blev kåret under International FOOD Contest i Herning i dag.

Medarbejderne på Holstebro Mejeri kunne ånde lettet op, da produktet ’Lurpak UK, usaltet’ blev kåret som vinder af kategorien smør/blandingsprodukter i International Dairy Contest. Ganske vist har mejeriet vundet den titel 12 gange i løbet af de seneste 13 år, men siden det engelske mejeri Westbury Dairies vandt kategorien i 2013, har Holstebro Mejeri ikke kunnet føle sig helt så sikre på sejren. Mejeridirektør Klaus Jeppesen var derfor mere end tilfreds med sejren.

”Vi er hammer-hammerstolte over, at vi bliver bedømt til at være de bedste til smørproduktion. Ikke mindst fordi konkurrencen i smør-kategorien var meget tæt i år – vi var oppe imod nogle meget stærke produkter,” siger Klaus Jeppesen.

”Mesterskabet er først og fremmest en kæmpe cadeau til alle de medarbejdere, som dagligt arbejder med at opretholde kvaliteten. På Holstebro Mejeri har vi produceret smør i årevis, og man kan sige, at vi har rutinen, men der skal alligevel lidt ekstra til for at være 100 pct. sikker på, at produktet sidder lige i skabet.”

Klaus Jeppesen var ekstra glad, fordi Holstebro Mejeri også vandt Mejeribrugets Gourmetpris i smørkategorien – det skete med ’Arla Unika Smør’.

”Det er fantastisk, at vi også er i stand til at vinde Gourmet-prisen i smør med et meget håndværkspræget produkt. Det fortæller noget om, hvor bredt vi spænder rent fagligt på mejeriet.”

Engelsk cheddar vandt ostekategorien

For første gang i udstillingens mere end 100 år lange historie var det ikke en dansk ost, der blev kåret som vinder af ostekategorien. Det blev derimod Arla Foods’ engelske mejeri Taw Valley Creamery, der vandt kategorien med en ekstra lagret cheddar, ’Taw Valley Signature’. Et Arla mejeri vandt også den tredje kategori, konsummælksprodukter, i International Dairy Contest. Her blev vinderen ’Syrnet fløde Harmonie’ fra Arla Foods Slagelse Mejericenter.

Skyr: Island vandt for tredje gang i træk

Skyr udgjorde udstillingens absolut største hold med ikke færre end 72 tilmeldte produkter. Her sejrede det islandske mejeri MS Selfossi sikkert over skyr-produkter fra Danmark, Norge og Tyskland med en fersken/hindbær-variant i 170 g bæger. Siden skyr fik sit eget hold i 2012 har skyrens opfindere, islændingene, siddet solidt på sejrsskamlen.

Ca. 1.300 fødevarer fra 12 lande udstilles på International FOOD Contest, som afvikles i MCH Messecenter Herning tirsdag og onsdag. Udstillingen blev åbnet i dag af formand for Mejeriforeningen, Steen Nørgaard Madsen, som sammen med adm. direktør i Landbrug & Fødevarer Karen Hækkerup overrakte priserne til vinderne af de forskellige kategorier. I sin åbningstale kom Steen Nørgaard Madsen med en påmindelse til politikerne om at sikre de danske fødevareproducenter fair vilkår i forhold til den internationale konkurrence.

”Jeg håber inderligt, at vores nye regering vil levere de positive løfter, vi hørte i valgkampen i form af 16-punktsplanen. Men jeg er glad for, at regeringen maner til besindighed, når reglerne fra Bruxelles skal fortolkes og implementeres. Det nytter ikke noget at være duks, hvis økonomien knækker ved at håndhæve skrappere regler end konkurrenterne i EU.”

Steen Nørgaard Madsen slog dog samtidig fast, at det ikke kun er Christiansborg, der skal løse erhvervets udfordringer.

”Vi skal selv levere varen i form af kvalitet og produktudvikling. Og så er det jo, man kan blive glad og optimistisk på en udstilling som International FOOD Contest , hvor omdrejningspunktet netop er kvalitet, og hvor man finder et overflødighedshorn af gode produkter, som både repræsenterer velsmag og gourmetoplevelser. ”