01. januar 2016

Thise Mejeri mister stor mælkemængde

10 ud af 75 andelshavere har opsagt deres kontrakt med mejeriet fra 1. januar 2015. Hovedparten af dem, fordi de ønsker at lægge om til konventionel mælkeproduktion.

”Det har da ikke været den sjoveste jul på mejeriet,” lyder det tørt fra mejeribestyrer Poul J. Pedersen, Thise Mejeri. Kommentaren falder i forlængelse af, at mejeriet den 6. januar udsendte en pressemeddelelse som fortalte, at 10 ud af 75 andelshavere har opsagt deres kontrakt med virkning fra den 1. januar 2015.

Hvor meget mælk, der dermed forsvinder fra mejeriets årlige indvejning på 100 mio. kg, ønsker mejeribestyreren ikke at sætte tal på. Men han understreger, at mejeriet med garanti fortsat kan leve op til sine forpligtelser over for nuværende kunder og samarbejdspartnere.

”Vi havde i forvejen en vis mængde overskudsmælk. Den forsvinder nu helt. Udfordringen bliver fremadrettet at optimere afsætningen og rydde op i nogle af de mindre lukrative produktioner for at sikre en sund forretning med den reducerede mælkemængde,” siger mejeribestyreren.

Mælkepris helt i top

Han lægger ikke skjul på, at det ærgrer ham voldsomt at måtte sige farvel til en gruppe andelshavere. ”Siden vi i 2008 tog adskillige nye andelshavere ind, har vi knoklet i døgndrift for at finde en fornuftig afsætning til en overskydende mælkemængde på omkring 10 mio. kg. Parallelt hermed har mejeriet i de seneste år ikke været i stand til at betale en konkurrencedygtig afregningspris. Men netop hen mod slutningen af 2013 havde vi faktisk fået has på problemerne. Overskudsmængden er reduceret betydeligt, og p.t. er vores afregningspris helt i top sammenlignet med de øvrige danske mejerier.”

Kvoteophør presser økologien

Ifølge Poul J. Pedersen er der flere årsager til, at de 10 andelshavere har valgt at melde sig ud. Mange af dem har igennem længere tid været økonomisk presset af den relativt lave afregningspris. Men den væsentligste årsag er angiveligt, at de stort set alle sammen har planer om at udvide produktionen betragteligt, når mælkekvoterne falder bort i 2015. Det er vanskeligt at realisere – og finansiere - med de krav, som den økologiske produktionsform stiller til græsningsarealer til køerne. Flertallet af de pågældende andelshavere har derfor valgt at lægge om til konventionel produktion fra 2015.

”Når kvoterne forsvinder, bliver det pludselig gratis at øge mælkeproduktionen. Men det er ikke gratis at skaffe mere jord til køerne. Det er en kæmpe udfordring for økologien, og jeg er spændt på at se, hvad regeringen vil gøre for at leve op til sit mål om at fordoble det økologiske landbrugsareal i Danmark frem mod 2020. Her er virkelig noget at arbejde med,” slutter mejeribestyreren.