01. januar 2016

Oste fra Sønderhaven til hele landet

GENNEMBRUD Kontrakt med Fakta-kæden sikrer, at det nordjyske gårdmejeri for første gang nogensinde kan udnytte al mælken fra bedriftens 100 køer.

Sønderhaven Gårdmejeri kan nu for første gang i mejeriets syv-årige historie bruge al den mælk, som gårdens køer producerer. Denne positive udvikling er resultatet af et nyt samarbejde med discountkæden Fakta, som fra september er begyndt at sælge fire af mejeriets oste i kædens 444 butikker.

Siden etableringen af mejeriet i 2007 er ostene blevet solgt gennem grossister, til restauranter og fra gårdens egen butik, men ofte i relativt beskedne mængder. Mejeriet har derfor højst kunnet bruge halvdelen af gårdens mælk, mens resten er blevet solgt til anden side. Nu hvor produktionen kommer op på fuld kapacitet, vil mælken danne grundlag for en årlig produktion på cirka 100 ton ost og en smule smør.

Med den nye aftale er et stort ønske endelig gået i opfyldelse for gårdens og mejeriets ejere, Marianne Simonsen og Preben Ørum.

”Det var egentlig ikke det, der var meningen fra starten, men vi måtte efterhånden erkende, at vi ikke kunne klare det selv. Derfor har vi længe ledt efter en samarbejdspartner for at få større sikkerhed for vores afsætning, og da Faktas indkøbere var begejstrede for vores oste, var der et godt grundlag for et fælles projekt ,” siger en glad Preben Ørum.

Gårdbutik lukker

Han forventer, at en betydelig del af mejeriets produktion vil blive afsat til Fakta. Til gengæld er gårdens mejeriudsalg blevet lukket ved udgangen af september for at give mere plads til pakkeriet.

”Butikken havde kun en beskeden omsætning, og i forhold til den tid, vi brugte på den, kunne det ikke længere hænge sammen, for omstillingen til det nye samarbejde kræver rigtigt meget tid og arbejde. Vi bliver også nødt til at mekanisere nogle ting i produktionen – fx skal vi have købt en skæremaskine med en vis kapacitet,” fortæller Preben Ørum.

Fem ansatte

Da parret etablerede Sønderhaven Gårdmejeri, var det ud fra det princip, at produkterne kun skulle fremstilles af mælk fra gårdens egne 100 køer. Mælken pumpes direkte fra mælketanken i stalden under gårdspladsen over til ostekarret i mejeriet, hvor medarbejderstaben nu tæller to mejerister, en pakkerimedarbejder, en lagermedarbejder og en medhjælper på halv tid. Ud over bedriften tager Marianne Simonsen og Preben Ørum sig selv af alt det administrative og salgsarbejdet.

Foreløbig er det fire oste, en hvidskimmel, en rødkit og to faste specialoste (en goudatype og en sydeuropæisk inspireret ost) fra det lille mejeri, som forbrugerne kan finde i Faktas kølediske. Et udvalg af Sønderhavens oste vil fortsat blive solgt til restauranter og grossister.