01. januar 2016

Arla indvier modningscenter for Unika-oste

Med åbningen af Danmarks første Affinage Center på Tistrup Mejeri satser Arla på at forfine produktionen Unika-oste yderligere. Centret giver helt nye muligheder for at styre modningen af den enkelte ostetype.

Arla går nu et skridt videre i udviklingen af selskabets voksende serie af gourmetoste under Unika-brandet. Onsdag indviede selskabet et såkaldt Affinage Center på Tistrup Mejeri, hvor man i forvejen producerer en række Unika-oste – blandt andet råmælksosten ’Kry’.

Med det nye ’modningscenter’ på 800 kvm. får Arla helt nye muligheder for at styre temperatur og luftfugtighed under lagringen af ostene. Affinage Centret er således opdelt i seks skarpt adskilte rum, hvor den enkelte ostetype kan udvikles i sit eget individuelle indeklima.

Affinage – på dansk: ostemodning – har afgørende betydning for det færdige produkt.

”Op mod 50 pct. af ostens slutsmag skyldes affinage,” fortalte gastronomisk ansvarlig for Arla Unika, John Gynther, i en tale i forbindelse med åbningen.

Lært håndværket i Frankrig og Italien

Det nye center har været undervejs i to år, hvor medarbejdere omkring Unika-projektet blandt andet har været i Frankrig og Italien for at studere det traditionsrige lagrings- og modningshåndværk, som man har dyrket i disse lande gennem generationer.

John Gynther lagde ikke skjul, at etableringen det nye Affinage Center – det første af sin art i Danmark – var en drøm, der gik i opfyldelse.

”Med centret har vi fået det bedste sted at vokse op for vores ’ostebørn’. Børn er som bekendt ikke ren DNA, deres opvækst har også stor betydning for, hvordan de udvikler sig som mennesker. Sådan er det også med ost,” lød det muntert fra ham.

”Vi vil det her”

Peter Giørtz-Carlsen, direktør for Arla Foods Danmark, gik i sin indvielsestale tilbage til 2002, hvor Unika-projektet blev skabt.

”For mere end 10 år siden sikrede fremsynede medarbejdere, at vi kan gå ombord i det her nu. Vi er nået langt. Unika-ostene efterspørges helt i New York, og selve projektet er med til at hæve barren for alt det andet, vi laver i Arla. Det inspirerer,” sagde han og fortsatte:

”Det nye Affinage Center er et naturligt skridt fremad for Unika. Men det er også en commitment: Vi vil det her. Og det er naturligt for at placere det på Tistrup Mejeri, som en del af den samlede historie.”

Den formelle indvielse blev foretaget adm. direktør Søren Gade, Landbrug & Fødevarer.

”Jeg ønsker jer held og lykke, men jeg tror ikke, at I får brug for det. Der er et marked for der her derude,” sagde han, inden han klippede snoren over.