01. januar 2016

Mammen Mejeri ekspanderer igen

Mammen Mejeri A/S køber Andelsmejeriet Sædager og etablerer nyt selskab med speciale i hvid ost.

Mammen Mejeri A/S overtager 13. januar Andelsmejeriet Sædager. Samtidigt dannes et nyt aktieselskab, Saedager Dairy A/S, hvor Sædagers nuværende bestyrer Bjarne Kristiansen bliver medejer. På sigt skal hele produktionen af hvid ost samles på Sædagers anlæg i Sdr. Onsild, så Mammens Drøsbro-afdeling i fremtiden kan fokusere på blå ost.

Endnu et skud på stammen

Mammen Mejeri fortsætter dermed den ekspansive linje, som har gjort det til Danmarks næststørste mejeri målt på indvejning kun overgået af Arla Foods. I 2010 overtog selskabet Haarby Mejeri på Fyn, og netop nu står man midt i en større ombygning og udvidelse af mejeriet i Mammen by. Her sættes de videre planer dog en smule ned i tempo efter opkøbet af Sædager.

”Det er god fornuft at slå sig sammen med et nabomejeri, som man konkurrerer med på markeder 7.000 km. væk. Samtidig har vi altid haft et godt kollegialt forhold til Sædager. Derfor giver det god mening for begge parter,” siger Lars Staunsbæk, direktør Mammen Mejeri A/S.

Han ser spændende perspektiver i den nye konstruktion.

”Vi kan rationalisere forretningen i alle led, hvilket giver muligheder for at udvikle nye produkter,” siger Mammen-direktøren uden at ville konkretisere næste skud på stammen.

Andelshavere sælger på toppen

I Sdr. Onsild og omegn slutter tilværelsen som andelshavere dermed for Sædagers 15 nuværende leverandører. Og det er da ikke uden vemod, at formand Henrik Nielsen sætter dette punktum.

”På den ene side er det da lidt trist at mejeriet ophører som selvstændigt andelsselskab efter 125 år. Men vi tror på, at vi bliver en del af et stærkt selskab med flere strenge at spille på,” siger den afgående formand.

Selvom andelsmejeriet i øjeblikket har en god økonomi, så har Henrik Nielsen også været bekymret for, hvorvidt andelshaverne på sigt ville være i stand til at opbygge den nødvendige kapital til at udvikle det lille mejeri.

”Det skulle jo være klogt at sælge, mens man er på toppen. Derfor er det vores fornemmelse, at det er godt tidspunkt,” siger Henrik Nielsen, som ikke ønsker at oplyse salgssummen.

Stærkt selskab i hvid ost

Sædagers bestyrer Bjarne Kristiansen, som bliver medejer af det nye selskab, Saedager Dairy, er også glad for den nye konstruktion.

”Dette er udtryk for rettidig omhu. Vi får et meget stærkt selskab, som er specialister i hvid ost,” siger Bjarne Kristiansen, som er overbevist om, at det nye selskab vil vokse yderligere i fremtiden.

Fakta Andelsmejeriet Sædager – frem til 13.1.2014

15 andelshavere, som indvejer 20 mio. kg. mælk. Mejeriet indkøber endvidere ca. 20 mio. kg. mælk. Producerer udelukkende hvid ost i hhv. egne varemærker og private labels. Råder over nyere produktionsanlæg og lager.

Fakta Mammen Mejeri A/S – efter 13.1.2014 og overtagelse af Andelsmejeriet Sædager

Forarbejder i alt 150-160 mio. kg. mælk. Producerer gule, skæreoste, blåskimmeloste og hvide oste – i alt ca. 30.000 ton. Har produktionsanlæg i Mammen, som er under udbygning, Drøsbro (hvid og blå ost) samt fra 13. januar 2014 - Sdr. Onsild.