21. december 2020

Her er top 3 over julens mest solgte specialoste

Vellagrede, danske oste topper listen over de mest populære specialoste hos landets ostehandlere i december.

Forbrugerne køber dansk, når de vælger specialoste til julen 2020. De tre mest solgte oste i den kategori er nemlig Juleost og Vesterhavsost fra Thise Mejeri samt Arla Unikas Gammel Knas. Det viser en undersøgelse foretaget af Ostehandlerforeningen i Danmark blandt et repræsentativt udsnit af landets ostehandlere.

Autentisk historie

Mest efterspurgt er Thises Juleost, og hos Thise glæder mejeriets ’kulturminister’ Mogens Poulsen sig over topplaceringen. Den skyldes velsmag og en god, autentisk historie med et glimt i øjet, mener han:

”Juleosten emmer af jul. Dette års udgave blev lavet sidste år af mælk fra malkninger i juledagene 21.-25. december, og siden har den lagret godt 10 måneder i julemandens hemmelige ostelager i Hjerm Kalkgrube i Vestjylland. Det langvarige ophold dernede gør osten til helt sin egen.”

Den sæsonbetonede Juleost er baseret på Thises Vesterhavsost. Men hvor Vesterhavsosten modner i 26 uger på Thises ostelager ved Bovbjerg på den jyske vestkyst, lagres Juleosten altså næsten dobbelt så længe i kalkgruben. Det gør den ellers faste og hårde ost mere blød, fyldig og føjelig i tekstur og smag.

Da Juleosten blev lanceret i sidste år, forsvandt beholdningen på 20 ton hurtigt. I år er den samlede produktion på 30 ton stort set udsolgt. Derfor planlægger Thise at lave 45 ton til julen 2021, når fremstillingen begynder i dag.

’Et stykke slik på ostetallerkenen’

Mens nummer et på hitlisten er forholdsvis ny på markedet, er nummer to en gammel kending. Vesterhavsost blev lanceret i 2008 og vandt samme år Mejeriforeningens Gourmetpris, hvor dommerne blandt andet roste dens struktur, konsistens og karakter.

December måneds tredje mest solgte specialost, Gammel Knas, sejrede i dette års Gourmetpris. Blandt årsagerne hertil var, at den er ’osten, man vender tilbage til igen og igen. Et stykke slik på ostetallerkenen’. Desuden fremhævede dommerne Gammel Knas’ imponerende syre-/sødme-balance, knasende proteinkrystaller og eftersmagen af blomster med brunet smør.’

Læs mere om julesalget af ost