28. august 2024

Halvårsregnskab: Arla opjusterer forventningerne 

Arla forventer, at de volatile markedsforhold drevet af geopolitiske spændinger og usikkerhed vil fortsætte, samtidig med at selskabet forventer en fortsat stigning i efterspørgslen efter mejeriprodukter.

Arla-koncernen omsatte i første halvår 2024 for 6,6 mia. euro på basis af 7,0 mia. kg mælk.

Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse om mejeriselskabets halvårsresultat 2024. Læs hele  pressemeddelelsen ved at klikke her.

"I dag kan Arla præsentere et solidt halvårsresultat med en konkurrencedygtig mælkepris, der baner vejen for forbedrede bæredygtighedsindsatser i fremtiden", siger Peder Tuborgh, administrerende direktør, Arla Foods.

Den stigende mælkepris og de halvårlige tillægsbetalinger drives primært af stigende råvarepriser, Arlas transformation- og effektivitetsprogram Fund Our Future og en tilbagevenden vækst i strategiske mærkevarer.

Arlas strategiske mærker havde en volumendrevet omsætningsvækst på 4,1% i første halvdel af 2024 sammenlignet med en nedgang på 6,0% i første halvdel af 2023. Væksten er drevet af mærkerne Lurpak®, Puck® og Arla®, som hver især øgede volumen med henholdsvis 7,9%, 4,4% og 3,8% i første halvdel af 2024.

En volatil markedssituation med faldende råvare- og kommercielle priser i løbet af 2023, hvor mejerimarkedet normaliserede sig efter historisk høje prisniveauer i 2022, resulterer dog i en lidt lavere Arla-indtjening og en lavere omsætning sammenlignet med halvårsrapporten for 2023.

Performanceprisen for de første seks måneder af 2024 var 47,5 eurocent/kg, og den samlede omsætning for koncernen var 6,6 milliarder euro.

Forventninger til 2024
Arla forventer, at de volatile markedsforhold, drevet af geopolitiske spændinger og usikkerhed, vil fortsætte i andet halvår 2024, men vurderer, at ”den positive tendens i forbrugernes købekraft for første halvdel af 2024 vil forsætte ind i anden halvdel, især i Europa, da inflationspresset forsætter med at aftage og lønningerne stiger.”

Det forventes at resultere i en fortsat stigning i efterspørgslen efter mejeriprodukter, selvom det er usikkert, hvordan forbrugerne vil reagere på de forventede højere detailpris niveauer som følge af stigninger i råvarepriserne. Usikkerheden understreges også af et mindre volumen af tilgængelig mælk på globalt plan.

Arla opjusterer samtidig sine forventninger til årets omsætning fra 13,2-13,7 milliarder euro til 13,4-13,9 milliarder euro. Arla har også justeret sine forventninger til omsætningsvækst baseret på strategiske mærkevarer, drevet af volumen fra 1,0-3,0% til 3,0-4,0%.

Klima-resultater kommercialiseres
I pressemeddelelsen fremhæves arbejdet med klimareduktioner på gårdene – en række af bæredygtighedsaktiviteter samlet under overskriften FarmAhead™ Technology.

Det er Arlas ambition – og forventning - at reducere udledningen på gårdene med 30% i 2030 med 63% i scope1 og 2 og 30% i scope 3 pr. kg mælk og valle.

Ved at knytte Arlas andelshaveres tiltag sammen med kundernes krav om mejeriprodukter med lavere CO2-aftryk, har Arla fortsat udviklingen af den kommercielle del af FarmAhead™. Gennem FarmAhead™ Kundepartnerskab kan kunder investere i bæredygtighedstiltag på Arla-gårde ved at betale en højere pris for mejeriprodukter med dokumenterbare CO2e-reduktioner. Som en del af dette partnerskab får kunder adgang til årlige data om CO2e-udledning, som kan bruges i deres eget arbejde og rapportering. Sidste år blev flere britiske kunder en del af FarmAhead™ Kundepartnerskab, og i juni 2024 tilsluttede alle Arlas danske detail- og foodservicekunder sig.

Nøgletal for Arla 1. halvår 2024:

  • Koncernomsætning: 6,6 mia. EUR
  • Arla-indtjening: 47,5 EUR-cent/kg
  • Mælkemængde: 7.0 mia. kg
  • Nettoresultatandel af omsætning: 2,5%
  • Nettoeffektivitetsgevinster: 62 mio. EUR
  • Gearing: 2,8
  • Samlet volumendrevet omsætningsvækst for strategiske brands: 4,1%