14. december 2021

Fed jul i mejeriafdelingen

Der røg godt med smør og fløde i kurven, da mejeri.dk tog plads ved kølemontrerne i Kvickly i Åbyhøj og talte med kunder om deres indkøb.

”Risalamande og julesmåkager kræver rigeligt med fløde og smør.” Sådan sagde en aarhusiansk forbruger, da mejeri.dk’s udsendte medarbejder en besøgte Kvickly i Åbyhøjs mejeriafdeling for at høre, hvad kunderne køber ekstra af i julemåneden – og hvad produkterne skal bruges til. Fem forskellige forbrugere var friske på at fortælle. Læs deres svar herunder. 


Michelle Johnsen og sønnen William på fem år, Åbyhøj
Vi er to voksne og tre børn, som har et stort forbrug af mejeriprodukter hele året – men i julen bruger vi ekstra meget smør og fløde. Jeg bruger fløde til bagning, konfekt og saltkarameller og smør til klejner, pebernødder, vaniljekranse, jødekager og andre julesmåkager. Lige nu har vi købt tre liter sødmælk til risengrød samt kakaomælk og flødeskum på dåse til varm kakao.


Peter Wissing, Aarhus C
Jeg bruger rigtig meget økologisk fløde og smør til supper, gryderetter, jævning af sovse og bagning året rundt. Men det topper i december, hvor der skal laves risalamande og julesmåkager. Det kræver rigeligt med fløde og smør. Hjemme hos os er vi meget inspireret af Den Gamle Bys opskrifter og laver traditionelle ting som brunkager, vaniljekranse og finskbrød, men også kardemommesnurrer.



Birthe Nielsen, Åbyhøj
Jeg har købt en halv liter piskefløde og tre pakker smør på tilbud. Begge dele er økologiske af hensyn til miljøet. Vi bruger smør og fløde året rundt, men i december går der ekstra meget fløde til risalamande og smør til julesmåkager såsom pebernødder, vaniljekranse og brunkager. Dem laver jeg efter opskrifter fra Valdemarsro.


Aksel Kolding Hoffmann, Åbyhøj
På huskesedlen står der tre gange en halv liter økologisk piskefløde. Den er til øllebrød, som jeg koger, når jeg har bagt rugbrød. Jeg skal også have økologisk kaffefløde til bagning af klejner. I julen går der også en del smør til småkagerne. Vi er kun min kone og mig, men vi får jo gæster, så jeg bager 18 slags – fx specier, finskbrød, ingefærkager og vaniljekranse – og bruger græsmælk til dejen, fordi den er federe. Som barn på landet i halvtredserne blev jeg træt og irritabel om foråret, når der blev sprøjtet på markerne. Der kan være en sammenhæng, så derfor handler jeg altid økologisk.


Helle Nielsen, Åbyhøj
I dag skal jeg bare have en kvart liter økologisk piskefløde til varm kakao, men i juletiden bruger vi mere fløde og smør end resten af året. I næste uge får vi en julemåltidskasse fra Skagenfood, hvor der er ekstra fed fløde med til risalamanden.