”En vigtig del af børnenes dannelse at kende til landbruget”
Børnefamilierne strømmede søndag til Åbent Landbrug på malkekvægsbedriften Frimandsgaard uden for Slagelse.
”Det er virkelig sundt for børnene at komme ud at se en bondegård. Længere er den ikke.”
Med disse ord forklarer Gitte Hemmersam fra Slagelse, hvorfor hun sammen med sin mand Mads og børnene Thora og Jenny er taget til Åbent Landbrug på malkekvægsbedriften Frimandsgaard i Vestsjælland. Den lille familie kommer fra Slagelse, og er ifølge Gitte nogle ’rigtige byrotter’ uden det store kendskab til landbruget.
Og dog. De seneste tre år har det været en fast tradition i familien at besøge malkekvægsbedriften Frimandsgaard 10 km nord for Slagelse i landsbyen Hallelev.
”Vi kommer her af to grunde,” fortæller Mads Hemmersam. ”For det første er det en rigtig hyggelig familietur at komme ud på landet sådan en søndag, og for det andet kan det kun være godt for børnene, at de får et realistisk forhold til produktionen af fødevarer, ser en gylletank og den slags. Jeg vil gå så vidt som til at sige, at det er en vigtig del af børnenes dannelse at opleve landbruget.”
Familien Hemmersam har sat sig på en bænk for at spise den medbragte madpakke. Mens forældrene taler forsvinder pigerne ind imellem fra bænken, fordi de lige skal ned og kravle på en traktor eller har fået øje en kat.
”Vi kan sagtens få tre-fire timer til at gå herude,” fortæller Gitte Hemmersam. ”Der er rigtig meget forskelligt at se på og tage sig til. Og begge piger er med i Trelleborg-spejderne, som også er en del af aktiviteterne til Åbent Landbrug her på gården.”
3.000 mennesker lagde vejen forbi gården ved Slagelse i løbet af søndagen
På Frimandsgaard bor ægteparret Malene og Søren Olsen og deres tre børn. Gården er en malkekvægsbedrift med 75 køer i løsdriftsstald. Den daglige produktion på 2.300 kg leveres til Arla. Ved indgangen til Frimandsgaard står Malene Olsen denne søndag og tager imod gæsterne, der strømmer op fra parkeringspladserne på græsarealerne mellem gården og landevejen. Arrangementet åbnede som altid kl. 10, og her kl. 11:30 kan Malene notere mere end 800 gæster.
”Vi skulle gerne op på et par tusinde,” konstatere hun, mens hun hilser på et par gæster. ”Mange af de besøgende har været her før. Folk har gjort det til en tradition at komme herud, og vi ser en del bedsteforældre, som har taget børnebørnene med. Det giver den ældre generation en mulighed for at fortælle om, hvordan de selv har oplevet landbruget engang.”
Mange fra landsbyen giver en hånd
Malene og Søren Olsens tre børn er alle i fuld sving denne dag. Med at køre traktorture, sælge kaffe og kage eller gå til hånde. Flere af børnenes kammerater er også aktive, og arrangementet er i det hele taget noget, som rigtig mange i lokalsamfundet bakker op om, fortæller Søren Olsen. Denne søndag er det niende gang, at Frimandsgaard holder Åbent Landbrug.
”Det er blevet en tradition, som både familien og det meste af landsbyen er blevet en del af. Vi har omkring 25 frivillige i sving sådan en dag,” fortæller Søren Olesen. For Søren Olesen handler dagen i høj grad om at gå rundt og tale med rigtig mange af gæsterne. ”Gæsterne er generelt glade, positive – og nysgerrige. Men det er også min oplevelse, at folk i dag ikke ved ret meget om landbrug. Jeg bliver tit overrasket over, hvor lidt de ved. Til gengæld er de meget åbne over for at høre hvordan og hvorfor, vi gør tingene som vi nu gør her på gården. Derfor er det også utrolig vigtigt, at vi får folk ud på landet sådan en dag som i dag,” siger han.
”Personligt synes jeg, at det rigtig sjovt at vise gården frem og møde de mange gæster. Denne søndag i september er en dag, som alle i familien ser frem til,” fortæller han.
Ud over at lægge gård til Åbent Landbrug er Søren Olsen også besøgsvært i Landbrug & Fødevarers skoletjeneste, og tager årligt imod besøg af omkring 20 skoleklasser.
Da Åbent Landbrug sluttede kl. 16 havde 3.000 mennesker besøgt Frimandsgaard.
Læs mere
... om det samlede antal gæster til Åbent Landbrug i år
Vil du vide mere?
Åbent Landbrug sætter klimaet i højsædet
Landmænd på 62 gårde, heraf 31 mælkeproducenter, fortæller om deres arbejde med at mindske klimaaftrykket til Åbent Landbrug søndag den 15. september kl. 10-16.
Nærkontakt med landbruget
1.500 børn og voksne blev klogere på mælkeproduktion til Åbent Landbrug på gården St. Hessel i går søndag.