DR sætter fokus på mad og måltidet
DR sætter en stor folke-samtale i gang om mad. Startskuddet lyder i tv i dag, tirsdag 9. september 2025. Samtalen er del af et nyt 3-årigt partnerskab om mad.
DR sætter de kommende uger fokus på mad, og det er starten på et treårigt partnerskab om mad og madkultur, som hedder ’Smag dig frem – gør Danmark grønnere’.
Partnerskabet er et samarbejde mellem Fødevarestyrelsen, Forbrugerrådet Tænk og Madkulturen og er målrettet børn og børnefamilier. Det er støttet af Novo Nordisk Fonden og Nordea-fonden. Målet er sundere og grønnere madkultur blandt børnefamilier i Danmark.
Læs mere her: www.smagdigfrem.dk
Blandt initiativerne i samarbejdet er aktiviteter i skole- og fritidslivet, adfærdseksperimenter i supermarkeder og planterige måltider i kantiner.
Sideløbende sætter DR fokus på dansk madkultur i tv, radio og på nettet.
Vi kender ikke råvarerne – men vil gerne være bedre til det med mad
De seneste 10 år er andelen af danskere, der laver hjemmelavet mad faldet markant. Og når vi laver mad, bruger vi mindre tid på det. Vi spiser mere ude og køber mere takeaway, og vores kendskab til råvarer daler.
”Det er skidt,” siger Merete Myrup, Ernæringschef i Mejeriforeningen.
”Til gengæld er det positivt, at danskerne generelt synes mad, råvarer og madkultur er vigtigt at prioritere. Mad har betydning for vores sundhed, og danske fødevarer, mad og måltider er en del af vores kultur – til hverdag og fest, men vores viden om mad og evner i et køkken forsvinder, hvis vi ikke prioriterer det”, siger hun.
Hun fremhæver også, at det er vigtigt at give interesse og viden om mad videre til næste generation, og at det kan ske ved at inddrage børnene i madlavningen derhjemme.
”Børn kan sagtens være med i køkkenet – og vel at mærke have nogle af de sjove opgaver med at beslutte menuen og lave maden. Det er sådan, vi grundlægger næste generations nysgerrighed og viden om mad, og mod til at prøve nyt og til selv at stå i køkkenet”
Uden løftede pegefingre
Derfor er det positivt, at Danmarks Radio nu træder engageret ind i at tale om mad med danskerne – inklusive børnene. Inspiration, madglæde og madmod – uden løftede pegefingre lover godt.
Sådan lyder det fra Mejeriforeningen i forbindelse med DRs store samtale om mad de kommende uger.
Programmerne
Samtalen kickstartes tirsdag 9. september med familieprogrammet ”Danmarks næste livret” med Anders Breinholt som vært.
Om det brede fokus siger DR selv:
”Vi inviterer danskerne med til bords, til en national samtale om den danske madkultur, og undersøger hvad der kendetegner madkulturen på tværs af familier og generationer, og hvordan ønsker vi at den skal se ud i fremtiden? Hvad betyder det for vores sundhed, sanser og madglæde? Og hvad sker der når vi laver maden selv og spiser den sammen ved spisebordet? ”
Alt det og mere til, kommer med i gryden når via en række undersøgende, inspirerende og engagerende indholdsproduktioner, inviterer danskerne med i køkkenet.
Danskerne vil gerne lave hjemmelavet mad og holde fast i de danske madtraditioner
En undersøgelse fra Madkulturen udført af Norstat viser, at
- 6 ud af 10 finder det vigtigt, at den mad, de spiser, er hjemmelavet.
- 6 ud af 10 mener, at vi som samfund bør vende udviklingen væk fra flere færdigretter og takeaway.
- 9 ud af 10 finder det vigtigt for samfundet, at børn i Danmark lærer at lave mad.
- 8 ud af 10 finder det værdifuldt for dansk kultur, at der bliver holdt liv i danske madtraditioner.
Der er blandt andet følgende programmer:
· Danmarks nye livret: Et underholdningsprogram hvor fem familier dyster om at finde en ny favorit til de danske middagsborde.
· På sporet af det uforglemmelige måltid: TV-program, hvor madanmelderen Lærke Kløvedal har besøg af en kendt gæst. I et at programmerne optræder en ost fra Thise Mejeri, kan vi afsløre.
· MGP Madklubben: På DR Ultra dyster seks MGP-deltagere og deres venner om at blive den bedste Ultra-kok.
· Madmix: Et program på Ramasjang, hvor børn går i køkkenet og laver mad på egen hånd.
· ’Du kender typen’: Livsstilsekspert Anne Glad har en gæst i studiet til en snak om mad- og forbrugsvaner.
· Sangbogen med Muff og Hammer’: Synger sange om mad.
· Musikquizzen med Kenneth K’: Handler om sange, der kredser om alle de ting vi bruger i maden.
· Aftenshowet: Sender 8. oktober live fra fællesspisning i Bisserup på Sjælland.
· Det’ en klassiker: Alberte Clement taler om maden i litteraturen med blandt andre kokkene Claus Meyer og Nikolaj Kirk.
· dr.dk: Nyheder og historier om mad samt mulighed for at hente alle opskrifterne fra programmerne.
· Gensyn på DRTV: Samler en række madprogrammer fyldt med sjove og tankevækkende eksempler på, hvordan danskernes madkultur har ændret sig gennem tiden.
· DR LÆR: Inviterer børn i vuggestuer, børnehaver og skole ind i et inspirerende læringsunivers.
· Mere end 60 biblioteker landet over: fokus på dansk madkultur i bogform, debatter, bogcafeer, talks og fællesspisninger.