Den røde ko vender tilbage til Thailand
I 1962 modtog Thailand en dansk donation af 39 røde køer og hjælp indenfor mejeri og mælkeproduktion. Det blev startskuddet på den første kommercielle thailandske mælkeproduktion, som nu fylder 60 år. Efter 61 år skal der nu flere røde malkekøer af nordiske racer til Thailand.
Inden 1963 var der ingen kommerciel mælkeproduktion i Thailand. En dansk agronoms interesse i det thailandske landbrug og et venskab mellem danske kong Frederik IX og den thailandske konge Bumibol Adulyadej resulterede i, at de to konger åbnede gården Thai-Danish Dairy Farm (TDDF) med dansk økonomisk støtte. Gården blev sammen med en landbrugsskole det første led i den kommercielle mælkeproduktion i landet. TDDF stiftede det første mejeri ved siden af gården, og senere kom fire mejerier til. I 1976 producerede mejeriet deres første karton UHT-mælk under navnet Thai-Denmark Milk. Brandet står i dag for 45 pct. af den solgte mælk i landet.
Se videoen og lær mere om oprindelsen af Thai-Denmark.
Samarbejdet mellem de to lande og den thailandske mælkeproduktion fylder i år 60 år. Derfor besøgte en dansk erhvervsdelegation Bangkok i Thailand den 27.-29. september 2023. Delegationen bestod af repræsentanter fra 12 virksomheder blandt andre Arla Foods, Breeders of Denmark A/S og VikingGenetics.
"Nu er det 60 år siden, at Danmark hjalp med at etablere den kommercielle mælkeproduktion i Thailand. Vi kan fortsat hjælpe med vores erfaringer inden for bæredygtighed, ressourceeffektivitet og grøn omstilling. De røde malkekøer bliver på den måde et symbol på vigtigheden ved det lange samarbejde, der stadig varer ved,” fortæller Kerstine Semberg Madsen, konsulent for handel og marked med fokus på mejeri i Landbrug & Fødevarer.
I forbindelse med fejringen donerede den nordiske kvægavlsforening VikingGenetics embryoner, som er befrugtede æg fra danske røde malkekøer til insemination af køer i Thailand. Disse skal blive til et nyt skud af røde malkekøer i landet.
”Med denne donation vil VikingGenetics, og dermed de nordiske kvæglandmænd, understøtte og hylde et langt samarbejde. I VikingGenetics kender vi værdien af mangeårige samarbejder, da avlsarbejde i sig selv er en opgave, der strækker sig over mange år og generationer,” udtaler Louise Helmer, CEO i VikingGenetics.
Louise Helmer udtrykker stolthed over donationen til Thai-Danish Dairy Farm, som i dag går under navnet Dairy Farming Promotion Organization of Thailand (DPO).
”Og når så vi også understøtter et mejeri, der hedder Thai-Denmark milk, med et logo bestående af en rød ko med kalv, bliver en donation i denne anledning ekstra naturlig.”
Historien om den røde ko i Thailand
I slutning af 1950’erne var agronomen Gunnar Søndergaard i Thailand. Han så et uudnyttet potentiale for at starte en kommerciel mælkeproduktion, noget som ellers ikke var i landet, da thailænderne ikke vidste særlig meget om malkekøer og mejeriprodukter. Derfor ville Gunnar Søndergaard opstarte gårde ved hjælp af dansk ekspertise indenfor mælke- og mejeriproduktion.
Efter nogle år fangede Gunnar Søndergaards arbejde Landbrugsrådets Afsætningsudvalgs interesse. De donerede demonstrationsstalde med plads til 160 malkekøer. Samtidig blev der etableret en landbrugsskole af danske eksperter lidt udenfor Bangkok, som skulle oplære thaier i mælkeproduktion.
Kort tid efter var kong Bumibol Adulyadej på besøg i Danmark, hvor han blandt andet besøgte danske gårde. Det danske landbrug fascinerede den thailandske konge.
Der opstod et venskab mellem den thailandske konge og Frederik IX. Kong Bumibol Adulyadej donerede to elefanter til Københavns Zoologiske have. Efter den thailandske konges donation ville det danske kongehus gengælde gestussen. Derfor blev der doneret 39 røde malkekøer og en tyr til Thailand. Det blev startskuddet til det lange og brede samarbejde mellem Danmark og Thailand. Samarbejdet var i første omgang udelukkende om landbrug men udviklede sig senere til hjælp til andre projekter i Thailand.
I dag har de unge i Thailand ikke samme forhold til og viden om fødevareproduktion, som tidligere generationer. Derfor er det muligt at vise hvad vi kan herhjemme med nye løsninger inden for bæredygtighed, ressourceeffektivitet og grøn omstilling. Derudover modtager vi hvert år en række unge landbrugsstuderende fra Thailand, som arbejder som landbrugspraktikanter på danske landbrug.