Den fynske rygeost fejres i dag
Madfestivalen SPIS! Odense markerer ’Rygeostens Dag’ med musik, smagsprøver og workshops i den fynske hovedstad.
I dag er en helt særlig festdag på Fyn. Der fejres officielt Rygeostens Dag på Flakhaven i forbindelse med madfestivalen SPIS! Odense.
Mærkedagen så dagens lys sidste år, efter at rygeosten af flere eksperter blev udråbt som en truet fødevare. Det fik Jørgen Hoff, mejerist og ejer af Gundestrup Mejeri og Bryghus, til at trække i arbejdstøjet:
”Jeg blev ærligt talt træt af at høre, at rygeosten var ved at uddø. Sludder og vrøvl. Interessen er der, vi skal bare øge opmærksomheden. Alle har ret til en ordentlig rygeost, og det skal de få,” forklarer Jørgen Hoff, der ikke kan skjule sin entusiasme for den fynske specialitet.
Efter hans opråb hoppede TV2Fyn med på vognen og gik ind i kampen for den fynske rygeost og er i dag medarrangør af begivenheden.
Traditionen skal føres videre
Rygeosten stammer fra Fyn, hvor man i 1800-tallet på fynske gårde begyndte at ryge den bløde surmælksost. Netop de fynske aner er vigtige for fynboen Jørgen Hoff.
”Rygeosten er noget, vi fynboer kan være stolte af. Der er intet smukkere end en god, skærbar rygeost og den tradition skal holdes ved lige,” siger han.
Ryg din egen ost
I forbindelse med dagens fejring er det muligt at ryge sin egen rygeost sammen med mejerist Jørgen Hoff, der vil være rygeostambassadører, som inspirerer til at bruge rygeosten i madlavningen, smagsprøver på både rygeostis, rygeostchokolade og sågar livemusik om rygeost (se link til Facebook-event nederst på siden).
Netop rygeost i nye forklædninger er et vigtigt element af Rygeostens Dag, som kan få særligt de unges øjne op for, hvad rygeosten kan og dermed sikre ostens overlevelse, mener Jørgen Hoff.
”Rygeosten har utrolig mange facetter. Er den fx lavet på skummetmælk, har den omkring samme fedtprocent som skyr, men er mere proteinholdig,” forklarer Jørgen Hoff og afslutter:
"Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad vi kan gøre med den. Vi skal bare mangfoldiggøre rygeosten.”
Mere info:
Vil du vide mere?
OST
Der findes et utal forskellige ostetyper. Lige fra den milde hytteost til stærke blåskimmeloste. Bliv klogere på et udvalg af de klassiske danske oste og få en guide til ostens smagsunivers.
Ost kan snuppe sejren i proteinræs
Hvis mejeribranchen formår og forstår at udnytte chancen, kan den vegetariske fremmarch give osten en hovedrolle som proteinkilde. Sådan lød budskabet på Mejeriforeningens medlemsmøde i Skejby.
Medaljeregn over dansk ost og smør
Verdens bedste smør kommer fra Danmark. Det står klart efter afholdelsen af VM i USA, hvor danske mejeriprodukter indkasserede i alt 10 medaljer.