03. november 2020

Cremen af danske mejeriprodukter er klar til kamp

Hvilken ost, mælk og smørtype er landets lækreste? Det afgøres, når konkurrencen Mejeribrugets Gourmetpris afvikles lørdag den 7. november. Hele Danmark kan følge dysten direkte på nettet.

Normalt er det et tilløbsstykke, når toppen af danske mejeriprodukter bliver fundet og Mejeribrugets Gourmetpris uddeles. Men i år er den vanlige ramme om Gourmetprisen – International Food Contest i Herning i oktober – aflyst på grund af coronarestriktioner, og den seneste tids stramninger sendte prisens arrangør, Mejeriforeningen, i tænkeboks.

Grublerierne har ført til et arrangement, der finder sted i København og kun er for dommere og teknisk personale. Til gengæld kan konkurrencen følges direkte på telefonen eller computeren lørdag den 7. november kl. 12-15.

”Vi er selvfølgelig kede af, at publikum ikke kan komme helt tæt på Gourmetprisens mange gode produkter i år. Men vi mener, at cremen af mejeriernes produkter fortsat skal præsenteres og honoreres, og vi glæder os over, at alle interesserede vil kunne følge slagets gang på skærmen,” siger Pia Damgaard Beck, teamleder i Mejeriforeningen.

Rettet mod gastronomiske frontløbere
Ideen med Mejeribrugets Gourmetpris er at vise kvalitet og innovation inden for danske mejeriprodukter. Prisen har ikke fokus på mejeritekniske detaljer, men retter sig mod kokke og frontløbere for mad og smag. Dertil kommer de stadig flere forbrugere, der går efter produkternes gastronomiske kvaliteter.

Af samme årsag består dommerpanelet af kokke og madskribenter, der skal kåre en vinder i hver af konkurrencens fire kategorier: bløde oste, hårde oste, smør og blandingsprodukter, samt konsummælksprodukter og iscreme.

Stor interesse
I alt har mejerierne indsendt 57 af deres ypperste produkter til Gourmetprisen 2020. Det vidner om stor interesse for konkurrencen, påpeger Pia Damgaard Beck. Hun bemærker, at et bredt felt af store og små aktører deltager i dysten:

”Nogle stiller op med flere produkter i de enkelte kategorier. Det viser bredden hos de forskellige mejerier og sender os samtidig ud i periferien af, hvad der fremstilles. Det giver et spændende indblik i, hvor langt de danske gourmetproducenter er kommet.”

Uddelingen af Gourmetprisen bliver startskuddet på Ostefestival 2020 – en landsdækkende kavalkade af arrangementer med ost i centrum 7.-15. november. Bag festivalen står Ost & ko, Mejeriforeningens kampagne for ostekultur.

Læs mere om Gourmetprisen her og Ostefestivalen her 

Se Gourmetprisen direkte
Klik på dette link https://www.ostogko.dk/gourmetprisen-2020/ lørdag den 7. november kl. 11.55.
På det tidspunkt vises et billede, man kan klikke på og begynde den direkte streaming.

Program for Gourmetprisen 2020
Lørdag den 7. november
12.00-14.00: Smagning og bedømmelse
14.30-15.00: Kåring af årets vindere af Gourmetprisen

Dommerpanelet
Gourmetprisens dommere er:
Trine Hahnemann, kok, kogebogsforfatter og indehaver af Hahnemanns Køkken.
Camilla Bojsen-Møller, ostekommunikatør og blogger på ​ostesnak.dk.
Denny Vangsted, kok og indehaver af Omegn & Venner Landhandel & Spisebar.
Rasmus Palsgård, madskribent og -anmelder og indehaver af ​feinschmeckeren.dk.

Vært er Rasmus Holmgård, skribent og osteformidler for Ost & ko.