Bred opbakning til charter om skolemad til alle børn i grundskolen
Mejeriforeningen er en af de 28 aktører fra madens, skolen og børnenes verden, som har etableret et uformelt forum, der vil sætte fokus på de mange positive effekter af skolemad og på den måde skabe momentum for udbredelse af skolemad i Danmark.
Et nyt forum har set dagens lys: Forummet Skolemad til alle. Forummet består pt af 28 aktører, som fra hvert deres ståsted ser et stort potentiale i lige adgang til sund, grøn og velsmagende skolemad til alle børn i den danske grundskole. Forummet har samlet sig om et charter for lige adgang til skolemad til alle.
Forummet Skolemad til alle arbejder sammen for at skabe indsigt i de mange positive effekter af skolemad og på den baggrund skabe yderligere momentum for udbredelse af skolemad i Danmark.
Mejeriforeningen er en del af dette forum og har faciliteret selve det at samle aktørerne og skabe vidensdeling og netværk på området. Også Thise Mejeri, Naturmælk, Øllingegaard og Arla, samt Arla Fonden er med blandt de 28 aktører.
Skolemad i tråd med kostrådene
Målet er lige adgang til sund, grøn og velsmagende skolemad for alle børn i grundskolen i Danmark – for børns læring, trivsel og sundhed.
Mange børn er sultne i skoletiden, og det påvirker deres koncentration og læring. Der er desuden stigende mistrivsel hos børn og unge, både fysisk, mentalt og socialt. Og der er desværre en klar social slagside, hvor børn fra familier i udsatte positioner rammes hårdere på alle parametre. Samtidig har folkeskolen og kommunerne stigende udgifter til det specialiserede børne-ungeområde.
Skolemad til alle børn i danske grundskoler kan være et bredtfavnende tiltag, der kan være med til at fremme børns læring, trivsel og sundhed, og derudover styrke skolen som en central samfundsbærende institution.
Stor opgave og stort potentiale
Det er en kompleks opgave at implementere skolemad i Danmark
Skolemad kræver grundige forberedelser i form af blandt andet analyser, afdækning af fysiske faciliteter, og der skal også være mulighed for at sikre kommunal og lokal selvbestemmelse.
Det er særligt vigtigt, at myndighederne udarbejder nationale kvalitetskrav til skolemaden.
Men skolemad af høj kvalitet forudsætter dedikerede økonomiske ressourcer, og for at gøre skolemad til alle til virkelighed er der brug for en langsigtet plan.
Det er afgørende at sikre de nødvendige økonomiske forudsætninger for skolemad til alle, for erfaringerne viser, at uden en særskilt økonomi kan det være vanskeligt at prioritere og fremtidssikre en skolemadsordning. Økonomien er en forudsætning for kvalitet og lige adgang, og er derfor afgørende for, at vores børn, forældre og samfundet som hele faktisk får gavn af skolemaden.
De 28 aktører er:
Arla Fonden, Arla Foods, Børns Vilkår, Dansk Cater, Dansk Vegetarisk Forening, Danske Skoleelever, Det Danske Madhus, Diabetesforeningen, FOA, Frej, Fru Hansens Kælder, Haver til Maver, Kost og Ernæringsforbundet, Landbrug & Fødevarer, Madkulturen, Madvognen, Mejeriforeningen, Meyers Madhus, Naturmælk, Samsø Kommune, Simons Kogeskole, Skole og Forældre, ØJN, Smørmanden, Thise Mejeri, SkoleMad.dk, Økologisk Landsforeningen, Øllingegaard