8 ud af 10 danskere forventer risalamande på julebordet
Risalamande er en af de absolut mest populære retter til juleaften, viser en undersøgelse. Ikke færre end 82 pct. af de adspurgte ser frem til at spise den klassiske dessert som afrunding på julemiddagen.
Hvorvidt det er smagen af den lækre dessert eller udsigten til af vinde en mandelgave, der trækker mest, siger tallene ikke noget om. Men spørger man danskerne, er risalamanden noget af det, de glæder sig allerhelst til at indtage juleaften. 82 pct. forventer at få serveret risalamande, mens andelen, der forventer at få ande- eller flæskesteg til sammenligning er henholdsvis 73 pct. og 72 pct.
Det viser en aktuel rundspørge, som Norstat har udført på vegne af Landbrug & Fødevarer blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen.
Dermed kommer risalamanden ind på en tredjeplads over julebordets favoritter, kun overgået af brun sovs (85 pct.) og brunede kartofler (84 pct.)
Læs undersøgelsen på Landbrug & Fødevarers hjemmeside her.
Download hele undersøgelsen (PDF) her.
Risalamande som i gamle dage
Ifølge Lex, det danske nationalleksikon, blev risalamande første gang præsenteret i dansk kogebogsmateriale i slutningen af 1800-tallet. Desserten har dog næppe været særlig udbredt den gang, hvor den primært blev serveret hos det ’bedre borgerskab’.
I 1901 bringer Frøken Jensens kogebog en opskrift på den i dag så populære juledessert. Den opskrift kan man se på hjemmesiden mælken.dk, side om side med en video, hvor kokkepige Inge-Mette fra Frilandsmuseet og dessertkok Marie Holm sammen tilbereder risalamande efter den gode, gamle opskrift.
Risalamande som i det helt gamle dage. Kokkepige Inge-Mette fra Frilandsmuseet og dessertkok Marie Holm viser i en video, hvordan man tilbereder risalamande efter opskriften i Frøken Jensens Kogebog fra 1901.
Den klassiske fra Karoline
Foretrækker man en mere nutidig udgave af juledesserten, finder man den klassiske opskrift fra kogebogen Karolines Køkken her.
Det er den oprindelige opskrift tilbage fra 1980, hvor Karoline-hæfterne blev omdelt til alle danske husstande.
Er man på udkig efter nyere varianter af desserten, kan ved en simpel søgning i Arlas opskriftsunivers få ikke færre end 22 bud. Lige fra ’Chia alamande’ og ’Risalamande med mandelkrokant og marinerede appelsiner’ til den efter sigende meget populære ’Juleis’ (med mandler, marcipan, chokolade og kirsebærsauce). Se alle opskrifterne her.