Skolemælken er på vej

Efter seks ugers nedlukning er der igen skolemælk til eleverne fra næste uge.

Skolemælk
Børn
Branchen
Fra mandag den 27. april kan eleverne på langt de fleste skoler igen få mælk til deres madpakke. (Arkivfoto)
Fra mandag den 27. april kan eleverne på langt de fleste skoler igen få mælk til deres madpakke. (Arkivfoto)

Samtidig med at landets skoler lukkede ned den 12. marts, stoppede leverancerne af skolemælk også. Men fra på mandag, den 27., kan eleverne på langt de fleste skoler igen få mælk til deres madpakke.

Mejeriernes Skolemælksordning, der leverer mælk til 1.400 skoler, har ladet det være op til den enkelte skole, om de ønskede at få leveret mælk nu eller senere.

”Selv om 0. til 5. klasserne begyndte i skole igen efter påskeferien, har vi valgt at vente et par uger med at levere mælk, fordi skolerne havde nok at se til med at indrette undervisningen efter de nye regler,” siger teamleder for skolemælk Pia Damgaard Beck og fortsætter:

”Det bliver også en logistisk udfordring for skolerne at håndtere skolemælken, blandt andet fordi klasserne kan være splittet op og eleverne befinder sig forskellige steder, men langt de fleste skoler har alligevel sagt ja til at modtage mælk igen fra næste uge.”

Usædvanlig situation længe endnu
Cirka 100.000 elever er tilmeldt Mejeriernes Skolemælksordning, og heraf går ca. 80 pct. i 0. til 5. klasse. Det er endnu for tidligt at sige, om den lange pause i leverancerne kommer til at påvirke salget af skolemælk.

”Nogle skoler har valgt at vente med at få leveret mælk til efter sommerferien, nogle forældre har sat mælken på pause, fordi deres barn stadig er hjemme, og 6. til 10. klasse skal jo ikke have skolemælk resten af dette skoleår. Derfor er det svært at se, hvordan det vil udvikle sig,” siger Pia Damgaard Beck.

Den 12. marts satte Mejeriernes Skolemælksordning automatisk skolemælken på pause, og det beløb, forældrene har betalt for skolemælk, vil automatisk blive fratrukket ved næste betaling. Eleverne i 6. til 10. klasse og andre, der ikke modtager mælk, vil fortsat blive krediteret.

Idéer til hjemmeundervisning godt modtaget
Siden der blev lukket ned for både skoler og skolemælk, har Mejeriforeningen tilbudt en række materialer til hjemmeundervisning på skolemælks hjemmeside. Her har forældrene kunnet finde opgaver og inspiration til fx dansk og matematik samt tips om hjemmeundervisning og et forslag til et alternativt skoleskema.

Initiativet har givet en god kontakt til landets lærere og elever, og en høj klikrate har vist, at mange benyttede sig af tilbuddene.

Mere mælk og mere ost på privatmejerierne

2019 var et godt år for de privatejede mejerier, som både indvejede mere mælk og producerede mere ost end året før. Det konstaterede formanden for Foreningen Danmarks Privatmejerier på foreningens generalforsamling.

Læs mere

Arla går med i kampen mod madspild

Arla Fonden, Too Good To Go og Arla er er gået sammen i en ny alliance, der skal bekæmpe madspild i de danske hjem.

Læs mere

Her laves der mælk, så fuglene synger

Jørga og Ebbe Hvelplund skaber plads til natur og et varieret dyre- og planteliv i deres økologiske mælkeproduktion. Parrets bedrift blev mandag præsenteret som et godt eksempel på bæredygtigt landbrug.

Læs mere