Skolebørn skal spise med kniv og gaffel

Elever fra tre skoleklasser skal på restaurant efter at have vundet Madpakkedysten – Skolemælksordningens konkurrence, der fokuserer på sund mad og gode spisevaner.

Skolemælk
Børn
Aktiviteter
Ernæring
Glade vindere. 1. klasse fra Asferg Skole skal sammen med lærer Britt Orkild fejre sejren i Madpakkedysten med at spise på restaurant Flammen i Randers. (Privatfoto)
Glade vindere. 1. klasse fra Asferg Skole skal sammen med lærer Britt Orkild fejre sejren i Madpakkedysten med at spise på restaurant Flammen i Randers. (Privatfoto)

Hvad får man ud af at smøre og spise en sund madpakke? Masser af energi til skoledagen og måske et restaurantbesøg. I hvert fald hvis man er elev i en af de tre klasser, som vandt dette års udgave af Madpakkedysten – en landsdækkende konkurrence arrangeret af Mejeriernes Skolemælksordning.

I sidste uge overrakte skolemælkskonsulent Thomas Jensen vinderne – 1.a på Vildbjerg Skole, 1. klasse på Asferg Skole og 3.a på Højslev Skole – en pokal, i form af en gigantisk madkasse, en kagemand og et gavekort på 5.000 kr. til en restaurant efter eget valg.

På Asferg Skole ved Randers melder lærer Britt Orkild om vild jubel hos sine elever. Hun deler deres glæde, men er mindst lige så glad for, at Madpakkedysten øgede børnenes opmærksomhed om sund mad og gode spisevaner.

”Jeg lagde mærke til, at madpakkerne gik fra at bestå af kager og Kinder-mælkesnitter til frugt, gulerødder og agurker, mens vi arbejdede med Madpakkedysten. Måske fordi vi talte meget om, hvad der er godt at spise, og hvad man havde med i madpakken. Havde et barn fx et frugtspyd med, gav det inspiration til de andre elever,” påpeger Britt Orkild.

Spiseregler gav ro og mæthed
Madpakkedysten er for elever i 0. til 3. klasse og bygger på undervisningsmateriale på Skolemælksordningens hjemmeside edutainmenthuset.dk. Der ligger bl.a. små film om brød, frugt og grønt, pålæg og madpakkens andre dele. Dertil kommer quizzer om mad og råd om fælles udvikling af klassens spiseregler.

”Reglerne gav ro i spisepauserne og plads til, at børnene kunne koncentrere sig om at spise hele madpakken. Det kan være svært at overskue den ’opgave’, når man kun er seks-syv år. Men vi fik skabt en bevidsthed om, at det ikke rækker at spise en riskiks eller 10 mandler i 10-frikvarteret, fordi man så ikke har krudt til resten af dagen,” fortæller Britt Orkild.

En tur på Flammen
I Madkassedystens vandrebog lavede hendes elever tegninger af sund mad, som hun sendte ind til Skolemælksordningen. Det førte til en sejr og udsigt til god mad.

”Vi skal spise på Flammen i Randers. Der er meget forskellig og ’ukendt’ mad – fx kængurukød og syltede peberfrugter – som børnene ikke kender, man kan komme til at smage på. Det bliver et restaurantbesøg i Madpakkedystens ånd,” siger Britt Orkild med et smil.

Skoler fra hele landet deltog i Madpakkedysten, og hos Mejeriernes Skolemælksordning glæder projektleder Louise Basic Poulsen sig over den store interesse for at være med i kappestriden.

”Det er dejligt, at børnene og deres lærere går så meget op i at vække nysgerrigheden for kost og ernæring – og madpakkerne. Det er netop, hvad Madpakkedysten går ud på. Vi modtog mange kreative bidrag til konkurrencen, så vi kan kun opfordre dem, der ikke vandt i år, til at deltage i Madpakkedysten næste år,” siger Louise Basic Poulsen.

Læs mere om Madpakkedysten

Mere dyrevelfærd i køledisken

Med det nye hjertemærke på mælk og andre fødevarer er det blevet nemmere at købe produkter med sikkerhed for god dyrevelfærd, lyder det fra Landbrug & Fødevarer. Organisationen står bag en kampagne, som skal øge forbrugernes viden om mærket.

Læs mere

Skolebørn skal spise med kniv og gaffel

Elever fra tre skoleklasser skal på restaurant efter at have vundet Madpakkedysten – Skolemælksordningens konkurrence, der fokuserer på sund mad og gode spisevaner.

Læs mere

Der er varmet op til en forrygende koldskålssommer

Med udsigt til flere dage med sol, kommer der for alvor skub i salget af koldskål i denne uge. Det store spørgsmål er, om vi kan slå rekorden fra tørkesommeren 2018, hvor mejerierne samlet set solgte omkring 14,4 mio. liter færdiglavet koldskål.

Læs mere