17. februar 2020
Af: Pressemeddelelse

’Frisk, dansk mælk smager bare bedre’

Postevand, rugbrød og mælk er de tre ting, danskerne savner mest, når de tager på ferie i udlandet. En madhistoriker forklarer, hvorfor det særligt er mælk og rugbrød, vi har svært ved at undvære.

En ferie under sydens sol eller på ski er en dejlig oplevelse, men ofte kommer der til at mangle noget. En ny undersøgelse fra Mejeriforeningen viser, at mere end hver tiende dansker savner frisk, dansk mælk, når de er i udlandet; mælken bliver kun overgået af vand fra hanen og rugbrød som de produkter, der er sværest at undvære.

Undersøgelsens resultat bekræftes af en række danskere, som holder ferie i sol og varme – dem kan man møde i Mejeriforeningens YouTube-video ’Det savner danskerne, når de er på ferie’.

En del af vores identitet

At det særligt er mælken og rugbrødet, vi savner, er der en rigtig god grund til, forklarer madhistoriker og museumsinspektør for Det Grønne Museum, Bettina Buhl:

”Både mælken og rugbrødet har været helt centrale råvarer igennem vores historie. Vi har spist rug siden jernalderen, og vi har forsøgt at udnytte køernes mælk siden bondestenalderen. Det ligger dybt i os og vores madkultur at spise rugbrød og drikke mælk.”

’Det smager bare bedre’

Det er især til morgenmaden, at rigtig mange danskere savner mælken, og ifølge Bettina Buhl har netop mælken i generationer spillet en særlig rolle i forhold til dagens første måltid. Tidligere spiste danskerne især kornsupper og grød baseret på mælk, mens vi i dag oftere spiser forskellige kornprodukter med mælk – som fx havregryn og müsli, forklarer Bettina Buhl. Hun tilføjer:

”Smagen og konsistensen af frisk, dansk mælk er helt anderledes, end det vi kan få i udlandet, hvor mælk ofte er et langtidsholdbart produkt. Det smager bare bedre med frisk mælk.”

Vil du vide mere?