02. oktober 2019

Tre af de små blev de store gourmetprisvindere

Tebstrup Gedeosteri, Den Gamle Foderstof og Lindved Mejeri vandt i tre af de fire kategorier i Mejeribrugets Gourmetpris. Konkurrencen havde 50 pct. flere deltagere end sidste år.

Nogle af de helt små blev de store, da Mejeribrugets Gourmetpris blev uddelt til International Food Contest (IFC) i MCH Herning i går tirsdag. Tre af præmierne i prisens fire kategorier gik nemlig til mikromejerier. En af vinderne var Tebstrup Gedeosteri, hvis Tilia Mundo Økogedeost vandt i kategorien bløde oste. Det var i øvrigt første gang at det lille gedeosteri deltog i konkurrencen.

”Det er helt fantastisk. Jeg er selvfølgelig både glad og stolt over at få en medalje som debutant. Jeg går efter at lave oste, der passer til danskernes smag. Der er en stigende interesse for gedeost i Danmark og jeg håber, at vi får endnu flere små gedeostmejerier,” siger Dorthe Sørensen.

I 1983 grundlagde hun Tebstrup Gedeosteri. I dag har virksomheden til huse i Arlas nedlagte mejeri i Vrinners på Mols, får økologisk gedemælk fra to lokale leverandører og har kunder i Danmark og udlandet.

Selvlært vinder

I kategorien konsummælksprodukter og iscreme vandt kaffeis med knas fra cafeen, ismejeriet og ostebu-tikken Den Gamle Foderstof i Gedsted. Skaberen af den kolde dessert er Pernille Rosa-Stisen, der med en baggrund som lærer begyndte at lave is for tre år siden.

”At jeg som uuddannet kan lave en is, der kan vinde Gourmetprisen, betyder alverden for Den Gamle Foderstof og en landsby som Gedsted, der ligger i udkantsdanmark og er i fare for at dø ud,” mener Pernille Rosa-Stisen.

I august 2018 åbnede hun Den Gamle Foderstof i en tidligere foderstofforretning med sin mand, Lars Rosa-Stisen. Han er mejerichef for Gedsted Mejeri, der producerer Thise Mejeris blåskimmeloste. Blandt dem er Blå Grubé, som vandt en af Thises fire priser – to gourmetpriser og to priser i International Dairy Contest – ved IFC 2018.

I år måtte Thise Mejeris direktør, Poul Pedersen, nøjes med at se sin Fuldmåneost vinde i kategorien hård ost.

”Sidste års triumf var jo en helt vild præstation, der nærmest er umulig at gentage. Vi er stolte over vores førsteplads og glæder os over, at der er blevet mere kamp om pladserne, og at flere skæve kategorier er kommet med. Det er lige så inspirerende som at vinde mange præmier. Begge dele presser os nemlig til at yde noget ekstra,” understreger Poul Pedersen.

Ingen varm luft

Med til at udfordre Thise Mejeri er Lindved Mejeri, som i kategorien smør og blandingsprodukter vandt med Gammeldags Kærnesmør med sydesalt. Betegnelsen ’gammeldags’ er ikke bare varm luft, oplyser Lindved Mejeris mejeritekniker Poul Stein.

”Smørret er lavet på grundlag af den teknik, jeg lærte at kærne smør efter som elev på Lindved Mejeri i 1965, så det er præget af håndværk og tradition,” forklarer Poul Stein. Lindved Mejeri lukkede i 1971. 17 år senere begyndte ostehandler Bent Roskvist at lagre gule private label-oste i den nedlagte fabrik, indtil han genåbnede mejeriet i 2010.

”Jeg kunne mærke en stigende interesse for nicheprodukter fra små mejerier og indledte en produktion af ost og smør. At vi nu har fået en gourmetpris, har Poul stor andel i,” fastslår Bent Roskvist. ”Jeg var gået på pension, men Bent spurgte, om jeg ville hjælpe ham. Det kunne jeg ikke sige nej til,” fortæller Poul Stein, der stadig er fuld af ideer.

”Jeg har lige udviklet smør tilsat rom. Ideen fik jeg efter at have smagt flødeost med rom. ’Det må også kunne lade sig gøre med smør,’” tænkte jeg,” siger Poul Stein.

Voldsom vækst

62 produkter stillede op i konkurrencen om Mejeribrugets Gourmetpris, en stigning på 50 pct. i forhold til sidste års deltagerantal. Gourmetprisens koordinator, Pia Damgaard Beck fra Mejeriforeningen, ser den store vækst som resultatet af en målrettet indsats for at øge antallet af kombattanter.

”Tidligere har vi ikke inviteret producenter direkte til at deltage, men i år indbød vi 90 af dem. Samtidig halve-rede vi prisen for at deltage i dysten, hvilket kan have gavnet nogle af de mindre i branchen,” siger Pia Damgaard Beck. Den større deltagergruppe viser for alvor, hvor langt de danske gourmetproducenter er kommet.

”Vi får et billede af den spændende produktudvikling, der har været de seneste 5-10 år, for niveauet har aldrig været højere. Desuden ser vi nu for alvor bredden hos de forskellige producenter. Nogle deltagere, der fx tidligere deltog med fire produkter, stillede med otte produkter i år. På den måde kommer vi ud i periferien af, hvad der fremstilles og får lov at smage ekstra spændende produkter af høj, gastronomisk kvalitet,” forklarer Pia Damgaard Beck.

Læs mere om årets vinderne og dommernes kommentarer til de enkelte produkter på IFC's hjemmeside.

FAKTA OM GOURMETPRISEN

Mejeribrugets Gourmetpris, der er blevet uddelt siden 2003, skal synliggøre den kvalitet og innovation, som findes i danske mejeriprodukter. Prisen har ikke fokus på mejeritekniske detaljer, men henvender sig til kokke og andre frontløbere for mad og smag, der går efter produkternes gastronomiske kvaliteter.

Vil du vide mere?