Ost erstatter kød på grillen

Nordex Food oplever en ’flot vækst’ i salget af grill-ost til hele Europa, og samtidig forskes der i at udvikle flere mejeriprodukter til madlavning.

Trends
Ost
Protein
Forskning
Mejeri
Grillet ost kan bruges i et utal af retter – som her med ratatouille, men fx også som dessert.
Grillet ost kan bruges i et utal af retter – som her med ratatouille, men fx også som dessert.

Grill-sæsonen er nu på sit højeste, og det er ikke længere kun bøffer og pølser, forbrugerne vælger at lægge over kullene. De såkaldte grill-oste vinder hastigt frem, og det mærker man i høj grad hos Nordex Food, der har specialiseret sig i de hvide ostetyper.

”Vi oplever en rigtig flot vækst i salget af den kategori, der bliver kaldt grill-oste. Væksten skyldes ikke så meget, at der bliver flere vegetarer, men først og fremmest, at flere og flere forbrugere begynder at have kødfri dage,” siger adm. direktør for Nordex Food Martin Aagaard Pedersen.

Han fortæller videre, at salgsfremgangen finder sted i hele Europa – dog mere i nogle lande end andre.

”I nogle lande er væksten på 20 pct. – det gælder England og Sverige, og Tyskland er er også ved at komme godt med. I andre lande, heriblandt Danmark, går det ikke helt så stærkt.”

Martin Aagaard Pedersen slår fast, at ostene fint kan erstatte kød set i forhold til proteinindholdet, som er næsten lige så højt som i kød.

”Ostene bliver oftest anvendt i salater i stedet for fx kylling, i burgere eller som ekstra tilbehør, men faktisk er der et væld af anvendelsesmuligheder – også til desserter,” siger Martin Aagaard Pedersen.

Han forklarer, at grill-ostene giver en helt speciel smagsoplevelse.

”Ud over ostens smag af mælk og salt, opstår der også en vis sødme, når osten bliver varmet op, fordi mælkesukkeret karamelliserer. På den måde rummer osten mange smagsretninger.”

Nordex Food producerer de fleste af selskabets grill-oste på Nørager Mejeri, og her bliver der arbejdet meget med at udvikle nye varianter og udskæringer, fortæller Martin Aagaard Pedersen, som håber på en lang og varm sommer.

Forskning i madlavningsoste
Også på et overordnet plan forskes der i ost til madlavning. I begyndelsen af året blev et projekt med titlen ´Gelcook’ udpeget som et af de forskningsprojekter, Mejeribrugets ForskningsFond vil yde støtte til.

”Forbrugernes voksende interesse for at skære ned på kødforbruget åbner muligheden for at udvikle flere mejeriprodukter til madlavning,” siger Grith Mortensen, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer.

Projektet skal gøre mejeribranchen klogere på såvel produktionen som anvendelsen af mejeriprodukter i madlavning, hvor de blandt andet kan erstatte kød. Ostetyper som halloumi og paneer er eksempler på de såkaldte mælkegeler, der bruges i varm mad.

”Projektet skal give mejerierne mere viden om produktionen af disse mælkegeler, og hvad der sker, når de anvendes i madlavningen. I dette projekt skal danske forskere arbejde sammen med indiske kolleger, som jo har stolte traditioner på det område,” fortæller Grith Mortensen.

Projekt Gelcook ledes af professor Lilia Ahrné fra KU – Institut for Fødevarevidenskab.

Nu skal pastaen og pølseretten løftes med en dosis mælk

Fire nye opskrifter på retter med mælk som en vigtig ingrediens er Mejeriforeningens bidrag til FN’s World Milk Day mandag den 1. juni. Bag opskrifterne står en populær madblogger med 30.000 Instagram-følgere.

Læs mere

Mejeriforeningen afholdt generalforsamling på nettet

Mejeribrugets klimaindsats, EU-budget og Brexit var blandt emnerne, da Mejeriforeningen torsdag afholdt generalforsamling. På grund af Coronakrisen blev arrangementet afviklet som et videomøde.

Læs mere

Årets mejeriarrangement i Herning aflyses

Dette års udgave af International Food Contest (IFC) i MCH Herning Messecenter aflyses på grund af risikoen for spredning af Covid19. ”Vi foretrækker at være på den sikre side, og ser frem til at komme stærkt igen i 2021. Better safe than sorry,” lyder det fra udstillingens formand Søren Jensen.

Læs mere