16. september 2019

Nærkontakt med landbruget

1.500 børn og voksne blev klogere på mælkeproduktion til Åbent Landbrug på gården St. Hessel i går søndag.

”Muuh! Jeg er en ko,” siger treårige Ida Schmidt, mens hun hopper i halmen og klapper kalve i kalveboksen på gården St. Hessel ved Holstebro.

Det er søndag den 15. september, og med sin storebror Mads og mor Lise Schmidt er den lille pige til Åbent Landbrug på den økologiske bedrift sammen med ca. 1.500 børn og voksne.

”Ida er helt pjattet med dyr, og Åbent Landbrug er en helt oplagt dag til at forstærke hendes interesse samt sætte hende ind i, hvor mælken kommer fra, og hvad man laver på en gård,” siger Lise Schmidt.

Smør på flaske

På staldgangen er Ida Maria Abrahamsson på ni år og hendes fem år yngre lillesøster Alma i gang med at ryste deres eget smør i en plastikflaske.

”Vi fik flaskerne omme i laden, hvor der er aktiviteter. Jeg kan godt lide smør, men har aldrig rigtig tænkt over, hvordan det laves. Det ved jeg nu,” siger Ida Maria Abrahamsson og læser indholdsdeklarationen på flasken.

Ida Maria Abrahamsson på ni år og hendes fireårige lillesøster Alma fandt ud af, hvordan man laver smør.
Ida Maria Abrahamsson på ni år og hendes fireårige lillesøster Alma fandt ud af, hvordan man laver smør.

”En halv dl kærnemælk, en halv dl piskefløde og salt. Jeg har rystet i 10 minutter, og nu er det næsten blevet til smør,” konstaterer hun.

Hendes mor, Sandy Bach-Hansen, fortæller, at familien er fast gæst til Åbent Landbrug, Økodag og lignende arrangementer.

”Det er vigtigt at vise sine børn, at fx smør ikke bare kommer fra køleskabet, men er et produkt af en proces. Derfor påskønner jeg, at man får muligheden for at selv at lave mad og får alle sanser i brug her på gården. Så kan man se, at køerne laver andet end at spise græs,” siger Sandy Bach-Hansen og suppleres af sin datter:

”Køerne leger sammen og slås lidt ved at skubbe til hinanden. Vi har også set kalveunger og gravide køer, hoppet på halmballer og fundet karameller i en stor container med korn. Det er der masser af i mine lommer.”

Tekniker Søren Refsgaard fra maskinproducenten Lely fik mange spørgsmål om malkerobotten på St. Hes-sel.
Tekniker Søren Refsgaard fra maskinproducenten Lely fik mange spørgsmål om malkerobotten på St. Hessel. 

Teknologi og klimahensyn

Og mens en af mælkeproducent Lis og Helge Nielsen 65 sortbrogede køers yver tømmes i gårdens malke-robot, får Aase Olsen fra Videbæk fyldt på sin viden om mælk:

”Jeg var ikke klar over, at en malkning er så teknologisk. Det er fascinerende, at man på robottens display kan aflæse, at koen senest blev malket for 10 timer siden, og at den i det tidsrum har lavet 18 liter mælk.”

”Ja, og nu er yveret snart tømt. De fire patter har til sammen givet 16,8 liter mælk nu,” fortæller Aase Olsens otteårige søn Philip.

I laden studerer Torben Krarup en stor planche med overskriften ’Hvad gør St. Hessel for klimaet?’.

”De ord fangede mig. Det er godt at se, at man også her på gården, og i landbruget generelt, tager del i opgaven med at reducere klimaaftrykket. Fx ved selv at fremstille grovfoder for at mindske transporten og ved at bruge overskudsvarme fra køleanlæg til at producere varmt vand i stalden,” siger Torben Krarup.

St. Hessels ejerpar, Lis og Helge Nielsen, glæder sig over de mange gæsters udbytte af at have besøgt deres gård.

”Det er vigtigt at få byfolk og andre forbrugere ud på landet og oplyse, hvad vi laver. Vi og vores sama-bejdspartnere fra virksomheder og lokale foreninger lægger mange timer i at arrangere dagen. Men det er sliddet værd, når folk siger farvel og takker for et godt arrangement. Så kan man mærke, at de er glade og tilfredse. Det er prikken over i’et,” fastslår Helge Nielsen.

Lis og Helge Nielsen overtog St. Hessel i 1981 og har siden løbende moderniseret økologisk mælkeproduk-tion med 65 holsteinkøer, der dagligt giver 2.500 liter mælk.
Lis og Helge Nielsen overtog St. Hessel i 1981 og har siden løbende moderniseret økologisk mælkeproduktion med 65 holsteinkøer,
der dagligt giver 2.500 liter mælk.

Glad formand

62 gårde over hele landet deltog i Åbent Landbrug, der i alt havde 84.922 gæster. Det fine besøgstal glæder Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, der både var forbi Møllerup Gods og Bredballegård.

”Det er en kæmpe indsats, værterne lægger i Åbent Landbrug. Oftest er hele landmandens familie, naboer og lokalsamfundet involveret. Det vidner om engagement og stolthed, og det sender et signal til danskerne om, at vi er et åbent erhverv, der gerne viser vores produktion frem. Så er det dejligt, at så mange danskere vælger at tage imod tilbuddet," siger han.

I 2020 vil der være Åbent Landbrug søndag den 20. september.

”Jeg går meget op i, at det, jeg køber og spiser, er dansk. Derfor er det spændende at kunne besøge en gård og opleve, hvordan maden bliver til,” sagde Stine Jakobsen på 14 år (t.h.), der bl.a. så på kalve med sin to år yngre søster Nynne Kiel til Åbent Landbrug.
”Jeg går meget op i, at det, jeg køber og spiser, er dansk. Derfor er det spændende at kunne besøge en gård og opleve, hvordan 
maden bliver til,” sagde Stine Jakobsen på 14 år (t.h.), der bl.a. så på kalve med sin to år yngre søster Nynne Kiel til Åbent Landbrug.

En tur i ponyvognen var et af de mange tilløbsstykker på St. Hessel. 
En tur i ponyvognen var et af de mange tilløbsstykker på St. Hessel.

Gæsterne på St. Hessel så også en fårehund i aktion.
Gæsterne på St. Hessel så også en fårehund i aktion. 

Vil du vide mere?