07. maj 2019

Miljø- og fødevareministeren kiggede på bæredygtige tiltag i mælkeproduktion

Ejer Møllegård ved Skanderborg er en af de malkekvægsbedrifter, der er godt i gang med den bæredygtige omstilling ved at producere eget foder, så de slipper for at importere gmo-soja fra Sydamerika. Gården havde mandag besøg af miljø- og fødevareministeren.

Når kalenderen siger 2050, udleder det danske fødevareerhverv ikke flere klimagasser, end det optager. Sådan lyder den ambitiøse strategi, som Landbrug & Fødevarer offentliggjorde i marts måned. Skal det mål nås, skal der sættes ind i hele værdikæden; fra mark til middagsbord, lyder det fra Mejeriforeningen.

”I hele mejerisektoren er der gang i den bæredygtige omstilling, og mange gårde har taget innovative og effektive løsninger til sig. De gårde skal vi have frem i lyset, så de kan inspirere andre – og derfor inviterede vi miljø- og fødevareministeren ud på Ejer Møllegård, der har gjort en stor indsats for at omlægge til en bæredygtige produktion,” siger formand i Mejeriforeningen, Steen Nørgaard Madsen.

90 pct. selvforsynende med foder

Ejer Møllergård, der er en Arlagård, drives og ejes af landmand Holger Hedelund Poulsen. På gården arbejder han med at omlægge sin foderproduktion fra importeret gmo-soja til egenproducerede hestebønner, græs og majs. I dag er Ejer Møllegaard 80 pct. selvforsynende med foder, og gården vil indenfor de næste par år være 90 pct. selvforsynende.

”Jeg dyrker selv hestebønner til foder, fordi det er mere bæredygtigt. Det mindsker brugen af soja fra Sydamerika, sparrer unødvendig transport, og jeg kender selv miljøpåvirkninger fra produktionen. Men samtidig er det også en god forretning og sikrer, at jeg ikke har nogen unødige omkostninger – jeg producerer kun det foder, mine kvæg har brug for,” fortæller Holger Hedelund Poulsen.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen besøgte mandag Ejer Møllegård.

”Bæredygtig omstilling sker i et samspil mellem både politikere, landbrug, detailhandel og forbrugere. Og derfor er det virkeligt positivt at se, at mejerisektoren tager ansvaret på sig og går foran med at sætte ambitiøse mål,” lyder det fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Vil du vide mere?